Hvordan produsere lyd uten høyttalere

Innholdsfortegnelse:

Hvordan produsere lyd uten høyttalere
Hvordan produsere lyd uten høyttalere
Anonim

What to Know

  • Fest en Solid Drive eller vSound Box til høyttalerterminalene, og plasser deretter den andre enden mot en vegg, et vindu eller en annen solid overflate.
  • På TV-en din, bruk innebygde funksjoner som Crystal Sound (for LG OLED-TV-er) eller Acoustic Surface (for Sony-TV-er).

Denne artikkelen forklarer hvordan du produserer lyd uten høyttalere.

bunnlinjen

For å høre lyd fra smarttelefoner, stereoanlegg, hjemmekinoanlegg og TV-er, trenger du høyttalere. Selv hodetelefoner, øretelefoner og øreplugger er bare små høyttalere. Høyttalere genererer lyd ved å bevege luft gjennom en kjegle, horn, bånd eller metallskjerm. Alternative teknologier fungerer imidlertid også, og de kan til og med være bedre tilpasset spesifikke brukstilfeller.

Bruk en vegg, et vindu eller andre solide overflater

Solid Drive er designet av MSE og er en teknologi som produserer lyd uten synlige høyttalere. Kjernen i Solid Drive er en talespole/magnetenhet som er innkapslet i en kort, forseglet aluminiumsylinder.

Når den ene enden av sylinderen er festet til høyttalerterminalene på en forsterker eller mottaker, og den andre enden er plassert i flukt med gipsplater, glass, tre, keramikk, laminat eller andre kompatible overflater, oppnås en lyttende lyd.

Lydkvaliteten er på nivå med et beskjedent høyttalersystem, i stand til å håndtere opptil ca. 50 watt strøminngang, med en low-end-respons på ca. 80Hz, men med et lavt high-end drop-off-punkt ved omtrent 10 kHz.

Image
Image

Andre eksempler på enheter som i konsept ligner MSEs Solid Drive, men mer egnet for bærbar bruk (som med smarttelefoner og bærbare PC-er), inkluderer vSound Box.

Hvis du er eventyrlysten, kan du til og med lage din egen. For detaljer, sjekk ut How To Make A "Vibration Speaker"-videoen på YouTube.

Bruk en TV-skjerm

Dagens TV-er blir så tynne at det blir vanskeligere å prøve å presse høyttalersystemet inn i dem.

Som en mulig løsning annonserte LG Display og Sony i 2017 at de hadde utviklet teknologi som ligner på Solid Drive-konseptet som gjør at en OLED TV-skjerm kan produsere lyd. For markedsføringsformål bruker LG Display begrepet Crystal Sound mens Sony bruker begrepet Acoustic Surface.

Denne teknologien bruker en tynn exciter plassert i en OLED TV-panelstruktur og koblet til TV-ens lydforsterker. Eksitereren vibrerer TV-skjermen for å lage lyd.

Image
Image

Opplev denne teknologien praktisk, hvis du berører skjermen, kan du føle vibrasjonene. Du kan imidlertid ikke se skjermen vibrere. Skjermvibrasjonene påvirker ikke bildekvaliteten. Siden eksiterene er plassert horisont alt bak skjermen og vertik alt på midten av skjermen, blir lydene mer nøyaktig plassert i et stereolydbilde.

Selv om begge exciterne vibrerer det samme OLED-panelet, er panel-/exciterkonstruksjonen slik at venstre og høyre kanal er isolert nok til å produsere en ekte stereolydopplevelse hvis lydmiksen inkluderer separate venstre og høyre kanalsignaler. Oppfatningen av stereolydfeltet avhenger også av skjermstørrelsen, med større skjermer som gir større avstand mellom venstre og høyre kanal-eksitere.

Exciterne produserer mellomtone og høye frekvenser, men de klarer seg dårlig med lavere frekvenser som trengs for fyldig lyd. For å kompensere for dette gapet, monteres en ekstra, men kompakt tradisjonell høyttaler med slank profil på bunnen av TV-en (for ikke å legge til tykkelse på skjermen) for lavere frekvenser. Lavere frekvenser vibrerer også skjermen mer aggressivt, noe som igjen kan gjøre skjermvibrasjoner synlige, noe som vil påvirke bildekvaliteten.

På den annen side er den generelle Crystal Sound/Acoustic Surface-tilnærmingen utvilsomt en lydløsning for stadig tynnere OLED-TV-er – bortsett fra å koble TVen til en mer dyktig lydplanke eller hjemmekinomottaker og høyttalere.

Lydløsningen LG Display/Sony Crystal Sound/Acoustic Surface TV-lydløsning er per dette punktet kun tilgjengelig på OLED-TVer. Siden LCD-TV-er krever et ekstra lag med LED-kant eller bakgrunnsbelysning, som gir mer strukturell kompleksitet, vil implementering av Crystal Sound/Acoustic Surface-teknologi være vanskeligere.

Acoustic Surface-lydløsningen er tilgjengelig på Sony OLED-TV-er. LG forventes å produsere Crystal Sound-merkede OLED-TV-er på et tidspunkt.

Anbefalt: