DTS Virtual:X Surround Sound: Overheadlyd uten høyttalere

Innholdsfortegnelse:

DTS Virtual:X Surround Sound: Overheadlyd uten høyttalere
DTS Virtual:X Surround Sound: Overheadlyd uten høyttalere
Anonim

DTS Virtual:X er en lydkodek designet for å gi lyd en følelse av flerdimensjon alt rom eller av lyd som beveger seg rundt deg i et miljø. Brukt i både kinoer og hjemmekinosystemer kan DTS Virtual:X høres komplisert ut, men det kan forstås som at noen få høyttalere høres ut som mange høyttalere.

Image
Image

Hvorfor er det behov for DTS Virtual:X?

En skremmende ting med hjemmekinoopplevelsen er antallet surroundlydformater. Det de fleste surroundlydformater har til felles, er dessverre at de krever mange høyttalere.

Men med populariteten til lydplanker og hodetelefonlytting, er det større etterspørsel etter å få en surroundlydopplevelse uten ekstra høyttalere. DTS har tatt på seg denne oppgaven med utvikling og implementering av DTS Virtual:X.

DTS Virtual:X bygger på de allerede etablerte DTS:X- og DTS Neural:X-surroundlydformatene, og utvider den oppslukende lytteopplevelsen uten ekstra høyttalere.

Merket og modellen til hjemmekinomottakeren, AV-forforsterkeren/prosessoren eller hjemmekino-i-en-boks-systemet du har, bestemmer surroundlydformatene du har tilgang til.

Hvordan DTS Virtual:X Works

Virtual:X analyserer innkommende lydsignaler i sanntid og bruker sofistikerte algoritmer for å gjøre den beste gjetningen på hvor spesifikke lyder bør plasseres i et 3D-lytterom hvor ingen høyttalere kan være tilstede. Lydrommet kan inneholde enten bakre eller overliggende lyder.

Prosessen lurer lytterens ører til å oppfatte tilstedeværelsen av flere "fantom" eller "virtuelle" høyttalere selv om det kan være så få som to fysiske høyttalere til stede.

DTS Virtual:X kan fungere med alle innkommende flerkanals lydsignaler, fra to-kanals stereo, 5.1/7.1-kanals surroundlyd, til oppslukende 7.1.4-kanals lyd. Ved å bruke oppmiksing (for stereo) og ekstra prosessering for andre lydformater, skaper Virtual:X et lydfelt som inkluderer høyde- og vertikale surround-elementer uten ekstra høyttalere, vegg- eller takrefleksjoner.

DTS Virtual:X Applications

DTS Virtual:X er et flott alternativ for lydplanker, siden det gir en akseptabel oppslukende surroundlydopplevelse, selv om lydplanken kan ha bare to (venstre, høyre) eller tre (venstre, midtre, høyre) kanaler, og kanskje en subwoofer.

For hjemmekinomottakere, hvis du ikke ønsker å koble til høyde- eller overheadhøyttalere, gir DTS Virtual:X-behandling et alternativ du kan være fornøyd med. Det horisontale konfigurerte surroundlydfeltet er intakt, men Virtual:X trekker ut overheadkanalene uten behov for ekstra høyttalere.

Eksempler på lydplanke og hjemmekinomottakeroppsett som DTS Virtual:X er egnet for inkluderer:

  • Soundbar eller soundbar med subwoofer: DTS Virtual:X kan lage to fantom horisontale surrounds og opptil fire overhead-kanaler.
  • Soundbar med fysiske surroundhøyttalere og subwoofer: DTS Virtual:X kan lage opptil fire fantom-overhead-kanaler for å supplere lydplankesystemets eksisterende høyttalere.
  • Hjemmekinomottaker med et tradisjonelt 5.1- eller 7.1-kanals høyttaleroppsett: DTS Virtual:X kan lage opptil fire fantom-overhead-kanaler i tillegg til de fysiske høyttalerne som allerede finnes. For eksempel kan DTS Virtual:X legge til en fantom sjette og syvende kanal og to høydekanaler til en 5.1-kanals mottaker eller opptil fire overhead-kanaler til en 7.1-kanals mottaker.

DTS Virtual:X og TV-er

Siden dagens TV-er er tynne, er det ikke nok plass til å innlemme høyttalersystemer som gir en troverdig lytteopplevelse med surroundlyd. Derfor anbefales det sterkt at forbrukere velger å i det minste legge til en lydplanke. Du har allerede tatt i lommeboken for å kjøpe en stor TV; du fortjener god lyd også.

Men DTS Virtual:X vil en TV kunne projisere en mer oppslukende lydopplevelse uten å legge til en lydplanke.

DTS Virtual:X og to-kanals stereomottakere

En annen mulig konfigurasjon, selv om den ikke er implementert av DTS på dette tidspunktet, er å inkorporere DTS Virtual:X i en to-kanals stereomottaker.

I denne applikasjonen kan DTS Virtual:X forbedre to-kanals stereo analoge lydkilder, med tillegg av to fantomsurroundkanaler og opptil fire fantomoverheadkanaler.

Hvis denne muligheten blir implementert, vil den endre måten vi oppfatter den tradisjonelle to-kanals stereomottakeren på, og gi ekstra fleksibilitet for bruk i både lyd- og videolyttingsoppsett.

Hvordan sette opp og bruke DTS Virtual:X

DTS Virtual:X krever ikke et omfattende oppsett for å bruke det.

  • På lydplanker og TV-er er det et av/på-valg.
  • For hjemmekinomottakere, i høyttaleroppsettmenyen, angi at du ikke bruker fysiske bakre surround- eller høydehøyttalere, så kan DTS Virtual:X velges.

Effektiviteten bestemmes delvis av hvor mye forsterkerkraft lydplanken, TV-en eller hjemmekinomottakeren gir. Soundbars og TV-er vil være mer passende for mindre rom, mens en hjemmekinomottaker vil være mer passende for mellomstore eller store rom.

The Bottom Line

Antallet hjemmekino-surroundlydformater kan noen ganger være skremmende for forbrukere. Dette skaper forvirring om hvilken du skal bruke for en gitt lytteopplevelse.

DTS Virtual:X forenkler utvidelsen av surroundlydlytting ved å gi oppfatningen av høydekanaler, uten å kreve ekstra høyttalere. Denne løsningen er praktisk for innbygging i lydplanker og TV-er. For hjemmekinomottakere gir den også en praktisk løsning for de som ikke vet hva de skal legge til høyttalere i fysisk høyde, men som fortsatt ønsker en oppslukende lytteopplevelse.

CDer, vinylplater, strømmemediekilder, TV-programmer, DVDer, Blu-ray-plater og Ultra HD Blu-ray-plater kan dra nytte av DTS Virtual:X-behandling.

For de beste resultatene i et komplett hjemmekinomiljø, gir å legge til dedikerte høyttalere i fysisk høyde (vertik alt avfyrt eller takmontert) det mest nøyaktige, dramatiske resultatet. DTS Virtual:X er imidlertid en spillskifter i det overfylte feltet av surroundlydformater.

DTS Virtual:X er tilgjengelig på:

  • Soundbars: Velg modeller fra LG, Vizio og Yamaha.
  • Hjemmekino (AV)-mottakere: Velg modeller fra Denon, Marantz, Onkyo og Pioneer.
  • TVs: Velg britiske modeller fra LG.

Anbefalt: