Hva er RAW-fotografering?

Innholdsfortegnelse:

Hva er RAW-fotografering?
Hva er RAW-fotografering?
Anonim

RAW-fotografering refererer til fotografering i et ukomprimert format k alt RAW. Du kan også høre dette referert til som camera raw; det betyr at bildet er ubehandlet eller minim alt behandlet av kameraet ditt, så alle originale bildedata forblir intakte. For etterbehandlingsformål er dette det best mulige formatet du kan bruke når du tar digitale bilder.

Hvorfor bør du bruke RAW-bilder?

Hvis du er ny innen fotografering, forstår du kanskje ikke alt oppstyret rundt RAW-bilder. Hva gjør dem så flotte? Det korte svaret er fordi et RAW-bilde opprettholder alle dataene som fanges opp av bildesensoren på kameraet ditt. Men en lengre forklaring kan være bedre.

Når du tar et bilde med DSLR-kameraet, fanger bildesensoren opp lys, skygger og fargetoner så lenge lukkeren er åpen. Denne informasjonen fanges opp i piksler, eller små firkanter. Det er det som skjer etter at lukkeren åpnes og lukkes og bildesensoren fanger opp dataene som bestemmer filformatet kameraet sender ut.

Image
Image

Hvis du tar bilder i JPEG-format, som er et av standardformatene for de fleste digitalkameraer, behandler kameraet det når bildet er tatt for å bestemme hvilke piksler som skal beholdes, og hvilke som er redundante og unødvendig. Den gjør også noen justeringer for deg som ikke kan endres når bildet har blitt behandlet og de ubrukte pikslene forkastet. Resultatet er et bilde som ser ut som det du tok, men det inneholder mindre av informasjonen bildesensorene fanget. Det er flott for å dele bilder, siden bildene er mindre og enklere å administrere, men hvis du trenger å gjøre justeringer eller endringer i bildet i etterbehandling, er det ikke ideelt.

Når du tar bilder i RAW-format, forblir bildedataene tatt av bildesensoren - lys, skygger og fargetoner - uendret og ukomprimert. Kameraet bestemmer ikke hvilke piksler som skal beholdes og hvilke som skal forkastes, og det foretar ikke justeringer; den forlater bildet som bildet slik at du kan bestemme hva som er verdifullt, hva som ikke er det, og hva som må endres eller justeres.

Opptak i RAW- og RAW-filutvidelser

De fleste digitalkameraer er satt til å ta JPEG-bilder som standard. Hvis du vil ta bilder i RAW, må du gjøre justeringene i kameraet for å endre til RAW-format. Du finner disse alternativene i kameraets Settings-meny, vanligvis under et alternativ som heter Quality eller Filformat

Mange kameraer har muligheten til å fange RAW + JPEG. Hva dette betyr er at det originale RAW-bildet lagres, deretter behandler kameraet bildet og lagrer en andre versjon av det med modifikasjonene og komprimeringen i et JPEG-format. Siden dette gir deg både det mindre formatet for deling og det større formatet for redigering, velger mange fotografer å ta bilder med RAW + JPEG i stedet for det ene eller det andre.

RAW-filformater

Der ting begynner å bli litt forvirrende er i filformatet som kameraet sender ut for RAW-bilder. De fleste produsenter bruker proprietære filutvidelser for RAW-filer. For eksempel vil sannsynligvis en RAW-fil fra et Canon-kamera vises som en CRW- eller CR2-fil, mens en RAW-fil fra et Nikon vil vises som en NEF-fil. Det er sjelden at når du laster ned filene fra kameraet ditt, vil du se RAW-utvidelsen, selv om du faktisk har å gjøre med en RAW-fil.

For å legge til ett lag med kompleksitet å blande, er hver RAW-fil også ledsaget av en XMP-fil (Extensible Metadata Platform). Dette er filen som inneholder data om alle justeringene som er gjort i filen. I de fleste tilfeller vil du aldri se denne filen på datamaskinen din, fordi programvare i dag er smart nok til å skjule den. Men den er der, og hver gang du gjør en endring i bildet under etterbehandling, lagres disse endringene i XMP-filen.

Selvfølgelig er RAW-bilder mye større enn JPEG-bilder fordi de inneholder mer data. Noen fotografer kan velge et JPEG-format med vilje for å kunne ta flere bilder på et enkelt SD-kort. Selv om dette er fornuftig, er tilgjengeligheten og prisene på SD-kort i dag mer fornuftig å ta bilder i RAW og bytte ut SD-kortet med et nytt hvis det blir fullt.

Hvordan behandler jeg et RAW-bilde?

En funksjon du vil miste hvis du velger å ta bilder i RAW kan være kameraaktiverte spesielle bildefiltre eller innstillinger. Det er fordi de spesielle filtrene og innstillingene krever at kameraet lagrer det endelige bildet, uansett hvilken behandling du har valgt i JPEG-format. For uformelle fotografer er dette greit. Det er lettere (og sannsynligvis litt morsommere) å legge til et kamerafilter i et bilde og deretter umiddelbart dele det med familie og venner.

En digitalkamerafunksjon der dette ikke stemmer, er svart-hvitt-innstillingen. Du kan fortsatt ta fantastiske svart-hvitt-bilder på kameraet ditt, og til og med forhåndsvise dem i svart-hvitt, men hvis du tar bilder i RAW, når du laster opp disse bildene til datamaskinen, vil du sannsynligvis finne både en full-farge RAW bilde og JPEG svart/hvitt bilde. Du kan velge å ta svart-hvitt-bilder på denne måten eller å behandle dem til svart-hvitt i etterbehandling. Det er et valg som er helt ditt eget.

Betydningen av RAW-bilder

Den viktigste grunnen til at du vil fotografere i RAW er å vedlikeholde alle dataene i bildet slik at du kan bruke etterbehandling til å lage din egen stil. Dessverre vil ikke alle fotoredigeringsapplikasjoner behandle RAW-bilder. Det er imidlertid flere som vil:

  • Adobe Camera Raw (inkludert med Photoshop)
  • Adobe Lightroom
  • GIMP
  • Google Foto
  • Pixelmator-bilde
  • Snapseed
  • Corel Aftershot Pro

Når du åpner bildet ditt i en av disse programmene, kan du justere alt fra eksponeringen av bildet til fargetone og metningsnivåer, lysstyrke og kontrast, og mye, mye mer. Og siden RAW-formatet opprettholder alle dataene som fanges opp av bildesensoren, har du kontroll over det endelige resultatet av bildet, noe som betyr at du kan legge til din egen personlige stil – noe kameraet kanskje ikke kan fange – til bildet.

Anbefalt: