Nettverksfildeling i Microsoft Windows

Innholdsfortegnelse:

Nettverksfildeling i Microsoft Windows
Nettverksfildeling i Microsoft Windows
Anonim

Hver hovedversjon av Windows-operativsystemet utgitt siden 2006 har innlemmet noen forskjellige og forbedrede funksjoner for å dele filer mellom datamaskiner over et nettverk. Selv om de nyere funksjonene er kraftige, kan de ikke alltid brukes når de deler med enheter som kjører eldre versjoner av Windows eller ikke-Windows-enheter.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder for Windows 10, Windows 8.1, Windows 8 og Windows 7. Microsoft støtter ikke lenger Windows 7.

Del filer i skyen med OneDrive

Microsoft OneDrive-tjenesten gir Windows-datamaskiner personlig skylagring, slik at du kan dele filer med andre. Windows' støtte for OneDrive er begrenset til Windows 10 og nyere, som har programmet innebygd rett inn i operativsystemet.

For å dele en fil eller mappe gjennom OneDrive, høyreklikk på filen eller mappen du vil dele, og velg deretter Del en OneDrive-kobling. En lenke til filen eller mappen din opprettes. Du kan lime inn denne linken i en e-post eller tekstmelding og dele den med andre.

OneDrive krever registrering av en konto hos Microsoft for fillagring. En gratis konto gir begrenset lagringsplass. Du kan imidlertid kjøpe mer lagringsplass mot en fast avgift.

Bruk deling av felles Windows-mapper

Den offentlige mappen er en operativsystemmappe som er konfigurert for fildeling. Brukere kan kopiere filer og mapper til denne plasseringen og dele dem med andre Windows-datamaskiner på det lokale nettverket. Du kan også gi tillatelse til å oppdatere disse filene eller legge ut nye på samme sted.

For å aktivere felles mappedeling, gå til Kontrollpanel > Nettverks- og delingssenter > Endre avansert deling innstillinger > velg Slå på fil- og skriverdeling. Lagre endringene dine.

Image
Image

Forstå Windows fildelingstillatelser

Windows tilbyr noen få metoder for å etablere fildelingstillatelser.

Grunnleggende tillatelser

I Windows 10, 8, 8.1 og 7 er det to grunnleggende tillatelsesnivåer for deling av filer:

  • Les: Mottakere kan åpne filen og se innholdet, men kan ikke endre filen uten å lage en separat kopi.
  • Les/Skriv: Mottakere kan se og endre filinnholdet og lagre filen på gjeldende plassering.

Restrictive Sharing

For å begrense deling til en bestemt liste over personer (nettverkskontonavn) eller noen på det lokale nettverket, høyreklikk på mappen, velg Gi tilgang, velgSpesifikke personer eller Fjern tilgang , og følg instruksjonene.

Image
Image

Avansert deling

På alle versjoner av Windows finnes det avanserte delings alternativer som kan konfigureres under Del-menyen til fil- eller mappeegenskapene. Avansert deling støtter tre tillatelsestyper:

  • Full kontroll: Mottakere kan lese, skrive, endre og slette filer og undermapper. Brukere kan også endre tillatelsesinnstillinger.
  • Change: Mottakere kan se og endre filinnholdet og lagre (overskrive) filen på gjeldende plassering.
  • Les: Mottakere kan åpne filen og se innholdet, men kan ikke endre filen uten å lage en separat kopi.

For å få tilgang til avansert deling, høyreklikk på mappen eller filen og velg deretter Properties > Deling.

Image
Image

Mekanikk for Windows-fildeling

Med unntak av offentlige mapper som involverer flytting eller kopiering av en fil til en ny plassering, innebærer deling av filer i Windows å utføre spesifikke handlinger i sammenheng med den gitte filen eller mappen. I Windows 10 høyreklikker du for eksempel på en fil eller mappe i Filutforsker for å avsløre et Gi tilgang til- alternativ.

Fildeling kan mislykkes på grunn av tillatelsesproblemer, nettverksavbrudd og andre tekniske feil. Bruk feilsøkingsveiviserne i kontrollpanelet (under Nettverks- og delingssenter) for å diagnostisere problemer med nettverkstilkoblinger eller delte mapper.

Slik slår du av Windows-fildeling

Brukere kan slå av fil- og skriverdeling på en datamaskin fra siden for avanserte delingsinnstillinger i Windows. Du bør også fjerne eventuelle filer i den offentlige mappen for å stoppe den formen for deling. Avinstaller til slutt eventuell tredjepartsprogramvare for deling som kan finnes på enheten.

Image
Image

Ikke-Windows og tredjeparts delingsløsninger

I tillegg til delingsfasilitetene som er innebygd i Microsoft Windows, støtter noen tredjeparts programvaresystemer som Dropbox også fildeling mellom Windows-datamaskiner pluss andre ikke-Windows-enheter på nettverket. Se dokumentasjonen for disse tredjepartspakkene for ytterligere detaljer.

Anbefalt: