Hva er en enhetsdriver?

Innholdsfortegnelse:

Hva er en enhetsdriver?
Hva er en enhetsdriver?
Anonim

En enhetsdriver er et lite stykke programvare som forteller operativsystemet og annen programvare hvordan de skal kommunisere med en maskinvare.

For eksempel, skriverdrivere forteller operativsystemet, og i forlengelsen av hvilket program du har tingen du vil skrive ut åpne i, nøyaktig hvordan du skriver ut informasjon på siden

Kort og drivere

Lydkortdrivere er nødvendige slik at operativsystemet ditt vet nøyaktig hvordan det skal oversette 1-ene og 0-ene som utgjør den MP3-filen til lydsignaler som lydkortet kan sende ut til hodetelefonene eller høyttalerne.

Den samme generelle ideen gjelder for skjermkort, tastaturer, skjermer, mus, diskstasjoner osv.

Fortsett å lese for mer om hvorfor drivere er viktige, inkludert noen flere eksempler, samt informasjon om hvordan du holder driverne oppdatert og hva du skal gjøre hvis de ikke fungerer som de skal.

Hvordan fungerer enhetsdrivere?

Tenk på enhetsdrivere som oversettere mellom et program du bruker og en enhet som programmet ønsker å bruke på en eller annen måte. Programvaren og maskinvaren ble laget av forskjellige personer eller selskaper og snakker to helt forskjellige språk, så en oversetter (driveren) lar dem kommunisere.

Med andre ord kan et programvareprogram gi informasjon til en sjåfør for å forklare hva den vil at en maskinvare skal gjøre, informasjon enhetsdriveren forstår og deretter kan oppfylle med maskinvaren.

Enhetsdrivere og kompatibilitet

Takket være enhetsdrivere trenger ikke de fleste programmer å vite hvordan de jobber direkte med maskinvare, og en driver trenger ikke å inkludere en fullstendig applikasjonsopplevelse som brukerne kan samhandle med. I stedet trenger programmet og driveren ganske enkelt å vite hvordan de skal kommunisere med hverandre.

Dette er en ganske god deal for alle involverte, tatt i betraktning at det er et nesten uendelig tilbud av programvare og maskinvare der ute. Hvis alle måtte vite hvordan de skulle kommunisere med alle andre, ville prosessen med å lage programvare og maskinvare være nesten umulig.

Hvordan administrere enhetsdrivere

Driverne for hver maskinvare i Windows-datamaskinen din administreres sentr alt fra Enhetsbehandling, tilgjengelig i alle versjoner av Microsoft Windows.

Image
Image

For det meste installeres drivere automatisk og trenger aldri mer oppmerksomhet, bortsett fra sporadiske oppdateringer for å fikse feil eller legge til en kul ny funksjon. Dette gjelder for noen drivere i Windows som lastes ned via Windows Update.

Når en produsent slipper en driveroppdatering, er det ditt ansvar å installere den. Noen selskaper tilbyr programmer som vil se etter og installere relevante oppdateringer, men de fleste gjør det ikke så enkelt.

Heldigvis finnes det gratis driveroppdateringsprogrammer som tjener samme formål og fungerer med alle typer drivere. Noen vil til og med se etter oppdateringer automatisk og laste ned og installere dem for deg, omtrent som Windows Update.

Når en driveroppdatering er tilgjengelig fra en maskinvareprodusent, vil den være tilgjengelig gratis fra nettstedet deres. Du skal aldri måtte betale for å oppdatere drivere med mindre du betaler for et driveroppdateringsprogram, men selv da bør ikke de spesifikke driverne i seg selv trenge å kjøpes.

Felles sjåføroppgaver

Her er noen vanlige oppgaver i Windows som involverer drivere:

  • Hvordan oppdaterer du drivere i Windows
  • Hvordan finne en drivers versjonsnummer i Windows
  • Hvordan rulle tilbake en driver i Windows

Her er noen tilleggsressurser relatert til sjåfører:

  • Windows 10-drivere (oppdatert oppføring)
  • Windows 8-drivere (oppdatert oppføring)
  • Windows 7-drivere (oppdatert oppføring)
  • Hvordan finne og laste ned drivere fra produsentens nettsteder
  • Populære drivernedlastingsnettsteder
  • Hvordan finne ut om du kjører en 32-biters eller 64-biters versjon av Windows

Mange problemer som kan isoleres til en bestemt maskinvare er ikke problemer med selve maskinvaren, men problemer med enhetsdriverne som er installert for den maskinvaren. Noen av ressursene som er koblet til ovenfor bør hjelpe deg med å finne ut av alt dette.

Når en enhetsdriver er eller ikke er nødvendig

Utover det grunnleggende programvare-driver-hardware-forholdet, er det noen andre situasjoner som involverer drivere (og som ikke gjør det) som er ganske interessante.

Selv om dette er mindre vanlig i disse dager, er noe programvare i stand til å kommunisere direkte med enkelte typer maskinvare - ingen drivere er nødvendige! Dette er vanligvis bare mulig når programvaren sender veldig enkle kommandoer til maskinvaren, eller når begge er utviklet av samme selskap, men dette kan også tenkes som en slags innebygd driversituasjon.

Når skal du oppdatere drivere

Det er vanlig å lure på om du bør oppdatere alle drivere som er tilgjengelige. Hvis for eksempel datamaskinen din, maskinvareprodusentens nettsted eller et driveroppdateringsverktøy forteller deg at det er 10 driveroppdateringer som er kompatible med systemet ditt, bør du få dem alle eller bare noen få? Spiller det noen rolle hvilke du installerer?

Det korte svaret er nei, du trenger ikke nødvendigvis å installere alle driveroppdateringer som er foreslått for deg. Det er to grunnleggende scenarier der du kan vurdere å installere en ny driver:

  • Hvis maskinvaren ikke fungerer.
  • Hvis du vil ha nye funksjoner.

For eksempel, hvis den forteller deg at det er flere drivere du kan installere etter å ha kjørt Driver Booster, kan det være fristende å få dem alle, slik at du garantert holder deg oppdatert med alle de nyeste driverne. Men hver installasjon øker risikoen for programvarekonflikt eller andre problemer som kan gjøre enheten ubrukelig.

Det er best å holde seg til å oppdatere en enhetsdriver bare hvis den ikke fungerer for øyeblikket. Hvis du har installert en skriver, men datamaskinen din ikke vil kommunisere med den, kan det å få den riktige skriverdriveren bare forbedre situasjonen - det vil si at den endelig lar deg skrive ut. Men hvis skriveren fungerte bra før, og du oppdaterer driveren bare fordi du vil, er det en sjanse for at den ikke vil fungere lenger, og du vil i hovedsak ikke ha fått noe selv om den installerte riktig.

Den andre grunnen er selvfølgelig hvis du ønsker å få mest mulig ut av enheten, og den eneste måten å få de nyeste funksjonene på er å installere den mest oppdaterte driveren.

Noen driveroppdateringsverktøy vil gjøre dette for deg, men husk alltid å opprette et systemgjenopprettingspunkt før en driverinstallasjon, slik at du kan angre endringene hvis det forårsaker et problem.

Ulike typer enhetsdrivere

Noen drivere kommuniserer direkte med en enhet, men andre er lagdelt sammen. I disse situasjonene vil et program kommunisere med én driver før den driveren kommuniserer med en annen, og så videre til den siste driveren faktisk utfører den direkte kommunikasjonen med maskinvaren.

Disse "midtste" driverne utfører ofte ingen funksjon i det hele tatt enn å verifisere at de andre driverne fungerer som de skal. Uansett om det er én driver eller flere som jobber i en "stabel", gjøres alt i bakgrunnen uten at du trenger å vite eller gjøre noe.

. SYS-filer

Windows bruker. SYS-filer som lastbare enhetsdrivere, noe som betyr at de kan lastes etter behov slik at de ikke alltid tar opp minne - andre drivere er i DLL- eller EXE-format. Det samme gjelder for Linux. KO (kjerne)-moduler.

Image
Image

WHQL

WHQL er en testprosess fra Microsoft som bidrar til å bevise at en bestemt enhetsdriver vil fungere med en spesifikk versjon av Windows. Du kan se at en driver du laster ned er eller ikke er WHQL-sertifisert. Du kan lese mer om Windows Hardware Quality Labs her.

Virtuelle enhetsdrivere

En annen form for driveren er den virtuelle enhetsdriveren. Disse ender vanligvis i filtypen VXD og brukes med virtualiseringsprogramvare. De fungerer på samme måte som vanlige drivere, men for å forhindre at gjesteoperativsystemet får direkte tilgang til maskinvare, utgir de virtuelle driverne seg som ekte maskinvare, slik at gjeste-operativsystemet og dets egne drivere kan få tilgang til maskinvare omtrent som ikke-virtuelle operativsystemer.

Med andre ord, mens et vertsoperativsystem og dets drivere kommuniserer med faktiske maskinvarekomponenter, grensesnitter virtuelle gjesteoperativsystemer og deres drivere med virtuell maskinvare gjennom virtuelle enhetsdrivere, som deretter videresendes til den virkelige, fysiske maskinvaren av vertsoperativsystemet.

FAQ

    Hva er den riktige måten å oppdatere en enhetsdriver på?

    For å oppdatere enhetsdrivere på Windows 11 manuelt, åpne Enhetsbehandling fra kontrollpanelet eller Windows Start-menyen. Høyreklikk deretter enheten for å oppdatere > velg Oppdater driver > Søk automatisk etter drivere Hvis du trenger å installere en driver på nytt, høyreklikker du på enhet > Avinstaller enhet > start datamaskinen på nytt.

    Hvordan installerer jeg Apple-mobilenhetens USB-driver?

    Hvis iPhone ikke vil koble til Windows-PC-en, kan det hjelpe å oppdatere driverprogramvaren. Først låser du opp telefonen, og kobler deretter enheten til PC-en med en USB-kabel. Start Device Manager > Portable Devices > høyreklikk på iPhone > Oppdater driver Etter at driveren er oppdatert, koble fra og koble til telefonen igjen.

Anbefalt: