Hva er en kommando for datamaskiner?

Innholdsfortegnelse:

Hva er en kommando for datamaskiner?
Hva er en kommando for datamaskiner?
Anonim

En kommando er en spesifikk instruksjon gitt til et dataprogram for å utføre en slags oppgave eller funksjon.

I Windows legges kommandoer vanligvis inn via en kommandolinjetolk, som kommandoprompt eller gjenopprettingskonsoll.

Kommandoer må alltid legges inn i en kommandolinjetolk nøyaktig. Hvis du skriver inn en kommando feil (feil syntaks, feilstaving, osv.) kan det føre til at kommandoen mislykkes eller verre, kan utføre feil kommando eller riktig kommando på feil måte, og skape alvorlige problemer.

Det er mange typer kommandoer, og mange setninger som bruker ordet kommando som sannsynligvis ikke burde, fordi de faktisk ikke er kommandoer. Det kan være litt forvirrende.

Nedenfor er noen populære typer kommandoer du kan støte på.

Image
Image

kommandoer

Ledetekst-kommandoer er sanne kommandoer. Ekte kommandoer er programmer som er ment å kjøres fra et kommandolinjegrensesnitt (i dette tilfellet Windows Ledetekst) og hvis handling eller resultat også produseres i kommandolinjegrensesnittet.

Et eksempel er chkdsk-kommandoen, som kan brukes til å fikse harddiskfeil. En ofte brukt og ekstremt nyttig kommando i ledeteksten er chdir (cd), som brukes til å endre arbeidskatalogen.

DOS-kommandoer

DOS-kommandoer, mer korrekt k alt MS-DOS-kommandoer, kan betraktes som den "reneste" av Microsoft-baserte kommandoer siden MS-DOS ikke har noe grafisk grensesnitt, så hver kommando lever fullstendig i kommandolinjeverdenen.

Ikke forveksle DOS-kommandoer og ledetekst-kommandoer. MS-DOS og ledeteksten kan se like ut, men MS-DOS er et ekte operativsystem mens kommandoprompt er et program som kjører i Windows-operativsystemet. Begge deler mange kommandoer, men de er absolutt ikke like.

Kjør kommandoer

En kjørekommando er ganske enkelt navnet som er gitt til en kjørbar fil for et bestemt Windows-basert program. Det er ikke en kommando i strengeste forstand, men mer som en snarvei. Faktisk er snarveiene som finnes i Start-menyen eller på Start-skjermen, vanligvis ikke noe mer enn en ikonrepresentasjon av den kjørbare filen for programmet – i utgangspunktet en kjørekommando med et bilde.

Kjør-kommandoen for Paint, male- og tegneprogrammet i Windows, er for eksempel mspaint og kan kjøres fra Kjør-boksen eller Søk-boksen, eller til og med fra Kommandoprompt, men Paint er åpenbart ikke et kommandolinjeprogram.

Image
Image

Noen andre eksempler er litt mer forvirrende. Kjør-kommandoen for Remote Desktop Connection, for eksempel, er mstsc, men denne kjøringskommandoen har noen kommandolinjebrytere som gjør det veldig enkelt å åpne programmet med spesifikke parametere. Remote Desktop Connection er imidlertid ikke et program designet for kommandolinjen, så det er egentlig ikke en kommando.

Kontrollpanelkommandoer

En annen kommando du vil se referert som egentlig ikke er en kommando, er kontrollpanel-appletkommandoen. Dette er egentlig bare kjør-kommandoen for kontrollpanelet, med en parameter som instruerer Windows om å åpne en spesifikk kontrollpanel-applet.

Hvis du for eksempel utfører dette, åpnes dato- og klokkeslett-appleten i kontrollpanelet direkte.


kontroll /navn Microsoft. DateAndTime

Du kan utføre denne kommandoen fra ledeteksten, men kontrollpanelet er ikke et kommandolinjeprogram.

Recovery Console Commands

Recovery Console-kommandoer er også sanne kommandoer. De er bare tilgjengelige fra gjenopprettingskonsollen, kommandolinjetolken er kun tilgjengelig for feilsøking og kun i Windows XP og Windows 2000.

FAQ

    Hvilken kommando brukes på en Windows-PC for å se IP-konfigurasjonen til den datamaskinen?

    Kommandoen ipconfig gir deg informasjon om datamaskinens IP-konfigurasjon. For å bruke den, åpne ledeteksten og skriv ipconfig /all for å se IP-adressen, nettverksmasken og gatewayen for alle nettverkskort, sammen med DNS- og WINS-innstillinger.

    Hvilken kommando kan brukes til å tømme den lokale DNS-bufferen på en Windows-PC?

    Bruk kommandoen ipconfig /flushdns for å tømme den lokale DNS-bufferen. Åpne ledetekst som administrator og skriv inn ipconfig /flushdns. Hvis skyllingen er vellykket, vises meldingen Vellykket tømt DNS-oppløsningsbufferen.

Anbefalt: