Typer loddefluks

Innholdsfortegnelse:

Typer loddefluks
Typer loddefluks
Anonim

Loddet fester seg ikke alltid godt til komponenter, noe som resulterer i en dårlig loddeskjøt, brokoblede pinner eller ingen skjøt i det hele tatt. Bruk et flussmiddel og riktig temperatur for å overvinne disse problemene.

Image
Image

Hva er fluks?

Når loddemetall smelter og danner en skjøt mellom to metalloverflater, danner det en metallurgisk binding ved å reagere kjemisk med de andre metalloverflatene. Et godt bånd krever to ting:

  • En loddemetall som er metallurgisk kompatibel med metallene som limes.
  • Gode metalloverflater fri for oksider, støv og skitt som hindrer god binding.

Fjern skitt og støv ved å rengjøre overflatene eller hindre disse med gode oppbevaringsteknikker. Oksider, derimot, trenger en annen tilnærming.

Oxides and Flux

Oksider dannes på nesten alle metaller når oksygen i luften reagerer med metallet. På jern kalles oksidasjon vanligvis rust. Imidlertid påvirker oksidasjon tinn, aluminium, kobber, sølv og nesten alle metaller som brukes i elektronikk. Oksider gjør lodding vanskeligere eller umulig, og forhindrer en metallurgisk binding med loddetinn. Oksidasjon skjer hele tiden. Det skjer imidlertid raskere ved høyere temperaturer - som når loddefluss renser metalloverflater og reagerer med oksidlaget, og etterlater en overflate grunnet for en god loddebinding.

Flux forblir på overflaten av metallet mens du lodder, noe som forhindrer at ytterligere oksider dannes på grunn av den høye varmen i loddeprosessen. Som med loddemetall, finnes det flere typer flussmidler, hver med nøkkelbruk og noen begrensninger.

Typer of Flux

For mange bruksområder er fluksen som er inkludert i kjernen av loddetråden tilstrekkelig. Ytterligere fluss er imidlertid fordelaktig i noen scenarier, for eksempel overflatemontert lodding og avlodding. I alle tilfeller er den beste flussen å bruke den minst sure (minst aggressive) flussen som vil virke på oksidet på komponentene og resultere i en god loddebinding.

Rosin Flux

Noen av de eldste flusstypene er basert på furusaft-raffinert og renset k alt kolofonium. Harpiksfluss brukes fortsatt i dag, men moderne kolofoniumflux blander forskjellige flussmidler for å optimalisere ytelsen.

Ideelt sett flyter flussmiddel lett når det er varmt, fjerner oksider raskt og hjelper til med å fjerne fremmede partikler fra overflaten av metallet som loddes. Rosin fluss er sur når flytende. Når den avkjøles, blir den solid og inert. Fordi kolofoniumfluksen er inert når den er fast, kan den etterlates på et trykt kretskort uten å skade kretsen med mindre kretsen varmes opp til et punkt hvor kolofonium kan bli flytende og spise bort tilkoblingen.

Det er en god policy å fjerne rester av kolofoniumfluks fra et PCB. Hvis du har tenkt å påføre et konformt belegg eller hvis PCB-kosmetikk er viktig, bør flussrester fjernes med alkohol.

Organic Acid Flux

En av de mer vanlige fluksene er vannløselig organisk syrefluks. Vanlige svake syrer brukes i organisk syrefluks, inkludert sitronsyre, melkesyre og stearinsyre. De svake organiske syrene kombineres med løsemidler som isopropylalkohol og vann.

Organiske syreflussmidler er sterkere enn kolofoniumflukser og renser oksidene raskere. I tillegg gjør den vannløselige naturen til den organiske syrefluxen at PCB-en enkelt kan rengjøres med vanlig vann – beskytt komponenter som ikke skal bli våte. Fordi OA-resten er elektrisk ledende og påvirker driften og ytelsen til en krets, fjern flussmiddelresten når du er ferdig med å lodde.

Uorganisk syrefluks

Uorganisk syreflux fungerer bedre med sterkere metaller som kobber, messing og rustfritt stål. Det er en blanding av sterkere syrer som s altsyre, sinkklorid og ammoniumklorid. Uorganisk syrefluss krever fullstendig rengjøring etter bruk for å fjerne korrosive rester fra overflatene, som svekker eller ødelegger loddeforbindelsen hvis den blir liggende på plass.

Uorganisk syrefluks bør ikke brukes til elektronisk monteringsarbeid eller elektrisk arbeid.

Loddedamp

Røyken og røyken som frigjøres under lodding inkluderer flere kjemiske forbindelser fra syrene og deres reaksjon med oksidlagene. Andre forbindelser som formaldehyd, toluen, alkoholer og sure gasser er ofte tilstede i loddedampene. Disse dampene kan føre til astma og økt følsomhet for loddedamp. Sørg for tilstrekkelig ventilasjon og bruk åndedrettsvern om nødvendig.

Kreft- og blyrisiko fra loddegass er lav siden kokepunktet for loddetinn er flere ganger varmere enn koketemperaturen til fluksen og smeltetemperaturen til loddetinn. Den største blyrisikoen er håndteringen av loddetinn. Det bør utvises forsiktighet ved bruk av loddetinn, med fokus på å vaske hender og unngå å spise, drikke og røyke i områder med loddemetall for å hindre at loddepartikler kommer inn i kroppen.

Anbefalt: