Hva er HSV-fargemodellen (Hue, Saturation, Value)?

Innholdsfortegnelse:

Hva er HSV-fargemodellen (Hue, Saturation, Value)?
Hva er HSV-fargemodellen (Hue, Saturation, Value)?
Anonim

RGB (rød, grønn, blå) fargemodell er den mest populære måten å blande og lage farger på. Hvis du har å gjøre med kommersielle trykkerier, vet du om CMYK (cyan, magenta, gul, nøkkel). Du har kanskje lagt merke til HSV (nyanse, metning, verdi) i fargevelgeren til grafikkprogramvaren din. Dette er skjemaer som beskriver måten farger kombineres for å skape spekteret vi ser.

Image
Image

I motsetning til RGB og CMYK, som bruker primærfarger, er HSV nærmere hvordan mennesker oppfatter farger. Den har tre komponenter: fargetone, metning og verdi. Dette fargerommet beskriver farger (nyanse eller fargetone) i form av deres nyanse (metning eller mengde grått) og deres lysstyrkeverdi. Noen fargevelgere, som den i Adobe Photoshop, bruker akronymet HSB, som erstatter begrepet "lysstyrke" med "verdi", men HSV og HSB refererer til samme fargemodell.

Hvordan bruke HSV-fargemodellen

HSV-fargehjulet vises noen ganger som en kjegle eller sylinder, men alltid med disse tre komponentene:

Hue

Hue er fargedelen av modellen, uttrykt som et tall fra 0 til 360 grader:

  • Rød faller mellom 0 og 60 grader.
  • Yellow faller mellom 61 og 120 grader.
  • Grønt faller mellom 121 og 180 grader.
  • Cyan faller mellom 181 og 240 grader.
  • Blå faller mellom 241 og 300 grader.
  • Magenta faller mellom 301 og 360 grader.

Saturation

Saturation beskriver mengden grått i en bestemt farge, fra 0 til 100 prosent. Å redusere denne komponenten mot null introduserer mer grått og gir en falmet effekt. Noen ganger vises metning som et område fra 0 til 1, der 0 er grå og 1 er en primærfarge.

Verdi (eller lysstyrke)

Value fungerer sammen med metning og beskriver lysstyrken eller intensiteten til fargen, fra 0 til 100 prosent, der 0 er helt svart, og 100 er den lyseste og avslører mest farge.

Bruk av HSV

Designere bruker HSV-fargemodellen når de velger farger for maling eller blekk fordi HSV bedre representerer hvordan folk forholder seg til farger enn RGB-fargemodellen gjør.

HSV-fargehjulet bidrar også til grafikk av høy kvalitet. Selv om HSV-tilnærmingen er mindre kjent enn sine RGB- og CMYK-kusiner, er den tilgjengelig i mange avanserte bilderedigeringsprogrammer.

Valg av en HSV-farge begynner med å velge en av de tilgjengelige fargetonene og deretter justere nyanse- og lysstyrkeverdiene.

Anbefalt: