Hva er en Prime Lens? Alt du trenger å vite

Innholdsfortegnelse:

Hva er en Prime Lens? Alt du trenger å vite
Hva er en Prime Lens? Alt du trenger å vite
Anonim

Et primeobjektiv er et fotografisk objektiv med fast lengde, noe som betyr at det ikke kan zoome inn eller ut. Lær definisjonen av et førsteklasses objektiv og hvordan disse objektivene sammenlignes med zoomobjektiver.

Hva er en Prime Lens?

Med zoomobjektiver kan du justere brennvidden ved å flytte glasslinser inne i objektivhuset, vanligvis ved å bruke en roterende eller glidende hylse på objektivets utvendige hylse. Et primeobjektiv har derimot en fast brennvidde. Navnet prime kommer fra sålens brennvidde, med bare én måling. Et primeobjektiv kan være vidvinkel, normal eller tele.

Et standard zoomobjektiv kan inkludere uendelige graderinger med brennvidde mellom 24 mm og 70 mm. Et fast primeobjektiv har bare ett mål, for eksempel 50 mm. Mens et zoomobjektiv kan justeres for å fange mer av en scene eller for å fokusere på detaljer på nært hold, kan et primeobjektiv ikke. Så hvorfor vil du ha et førsteklasses objektiv?

Image
Image

Prime-linser vs. Zoom-linser

Til tross for fleksibiliteten til zoomobjektiver, er prime-objektiver fortsatt populære på grunn av deres holdbarhet og lavere pris. Prime-linser yter også bedre under dårlige lysforhold og er lette.

Noen fotografer insisterer på at prime linser også gir skarpere bilder. Bevis viser imidlertid at de beste kameralinsene i hovedsak kan oppnå de samme absolutte målingene av visuell skarphet, enten de er prime- eller zoomobjektiver.

bunnlinjen

Prime-objektiver kommer i enkle design, inkludert færre glasselementer og grupper enn et zoomobjektiv. Fordi ingen justering er nødvendig, er ingen kompliserte fysiske mekanismer nødvendig. Linsen har færre deler å bryte. Dette reduserer også produksjonskostnadene, slik at objektivprodusenter kan tilby optikk av høy kvalitet til en lavere pris. Det er også generelt enklere å rengjøre prime objektiver enn zoomobjektiver.

Prime-linser i lite lysytelse

Med den enklere utformingen av førsteklasses linser kan objektivprodusenter inkludere relativt større maksimale blenderåpninger, noe som øker mengden lys som kan nå sensoren eller filmen. Objektiver med store maksimale blenderåpninger blir ofte beskrevet som hurtigobjektiver av fotografentusiaster. Disse objektivene gir kortere lukkerhastigheter i lite lys, og gir fotografen skarphet, klarhet og fleksibilitet.

Mens et zoomobjektiv kan anses som raskt med en maksimal blenderåpning på f/2.8, gir profesjonelle 50 mm prime-objektiver rutinemessig f/1.2 maksimal blenderåpning. Dette gjør at mer enn dobbelt så mye lys når filmen eller sensoren. Zoomobjektiver er ikke bygd for å oppnå så store blenderåpninger.

Image
Image

Forbedrer Prime-linser skarpheten?

Noen hevder at prime-objektiver må være skarpere enn zoomobjektiver fordi objektivet inneholder mindre glass. Det er imidlertid ikke slik optikk fungerer i dag. Med moderne linsedesignteknikker og fabrikasjonsmetoder er ekstra glass ikke et bildenedbrytende ansvar. Med presisjonen i design og produksjon, samt optisk rene antirefleks og antirefleksbelegg, gjør ikke ekstra linseelementer bildet uskarpt.

Fast prime-linser gir kunstnere forskjellige verktøy for å lage bilder. En bred blenderåpning gir en liten dybdeskarphet, og gjør bakgrunner uskarpe for å skape en behagelig bokeh-effekt, som fremhever motivet i fokus. Dette kan føre til at bildene ser skarpere ut siden variasjonen mellom i fokus og ute av fokus er umiddelbart tydelig.

Hvis du sammenligner bilder tatt med et profesjonelt zoomobjektiv og et profesjonelt primeobjektiv med en blenderåpning i mellomområdet, er det ingen objektiv, visuelt gjenkjennelig forskjell i skarphet. Likevel er førsteklasses objektiver forbundet med skarphet, spesielt sammenlignet med objektiver av lavere kvalitet som følger med de fleste DSLR-kameraer. Dette ryktet er basert på kvaliteten til individuelle objektiver, ikke en iboende forskjell mellom zoom- og prime-objektiver.

Trenger du et førsteklasses objektiv?

Hver fotograf bør ha minst én vanlig prime-linse i vesken for å fange det naturlige menneskelige synsfeltet. For et 35 mm kamera er et vanlig objektiv ca 50 mm. Hvis du har et digitalkamera med beskjæringssensor, bør du vurdere objektivets tilsvarende synsfelt når det er festet til beskjæringskroppen. Med et raskt primeobjektiv kan du ta bilder i mørkere scener uten lys, blits eller støyende høy ISO-klassifisering.

Anbefalt: