How Social Media Activism is Helping EndSARS

Innholdsfortegnelse:

How Social Media Activism is Helping EndSARS
How Social Media Activism is Helping EndSARS
Anonim

Key takeaways

  • Gjennom kraften til sosiale medier har EndSARS-bevegelsen (en sosial bevegelse og serie med masseprotester mot politibrutalitet i Nigeria) høstet internasjonal interesse i en ofte oversett del av det globale sør.
  • Ungdommene er nøkkelaktørene i den sosiale mediebaserte aktivismen, og deres internettkunnskaper er i gang med å endre mulighetene for bevegelsesbygging.
  • Sosiale medier har lenge vært en kraft for samfunnsorganisering for formål under historisk undertrykkende regjeringsregimer.
Image
Image

Sosiale medier har blitt det dominerende verktøyet for aktivister, og den eksplosive internasjonale intrigen rundt den Nigeria-baserte EndSARS-bevegelsen illustrerer at dens evne til å koble internasjonale publikum er like fremtredende som dens evne til å aktivere innenlandske interesser. SARS står for, i dette tilfellet, Nigerias hemmelige politi, den nå oppløste Special Anti-Robbery Squad.

EndSARS-bevegelsen er en ungdomsledet motstand mot SARS, som har blitt anklaget av innbyggere for å delta i utenrettslige overgrep, inkludert tyveri, overfall, voldtekt, tortur og drap.

Opprinnelig startet i 2017, og fikk internasjonal anerkjennelse 3. oktober etter at en video fanget SARS-tjenestemenn som drepte en mann i delstatsregionen Delta i Nigeria, og fikk titusenvis av demonstranter til å handle. Sosiale medier har vært verktøyet brukt av demonstranter under påfølgende dødelige sammenstøt med polititjenestemenn ettersom eldre medier famler på forpliktelsene sine.

"De tradisjonelle mediene, TV-stasjonene og radiostasjonene her, er partiske. De viser deg hva som faktisk ikke foregikk. Med sosiale medier kunne vi vise hva som foregikk med bevegelsen i landet og overgrepene," sa den 22 år gamle nigerianske aktivisten Ndochukwu Arum, som nektet å oppgi etternavnet sitt, i et intervju med Lifewire.

"Før, hvis folk i utlandet ønsker å se hva som skjer, ville de sjekket TV-stasjonene med sine egne satellitter og se hva regjeringen vil at de skal se."

Laying the groundwork for Social Media Activism

Mediekorrupsjon er vanlig i Nigeria, hvor journalistikk med brune konvolutter (det å gi betaling, ofte i en brun konvolutt, for å velge journalister til å publisere positive historier eller drepe negative historier) vedvarer. Denne stillheten av dissens og lyssky journalistisk etikk får yngre publikum til å søke etter den typen autentisitet man ofte finner på sosiale medier.

Bortsett fra journalistisk bestikkelse, er radio- og TV-stasjoner i Nigeria under et direktiv for å promotere staten i henhold til dets reguleringsorgan for kringkasting.

Image
Image

Midt i EndSARS-bevegelsen ga den nasjonale kringkastingskommisjonen ut nye retningslinjer for å begrense publisering av negativt materiale, og sa at kilder som "skamme enkeltpersoner, organisasjoner, myndigheter eller forårsake misnøye" bør begrenses.

Direktivet foreslår at sendinger "har en plikt til å fremme bedriftens eksistens i Nigeria og den nigerianske statens sosioøkonomiske velvære."

En av de unike egenskapene til sosiale medier er dens evne til å demokratisere tilgang og oppmerksomhet. Eldre medier har vært portvaktene til det som anses som nyhetsverdig, men gjennom sosiale medier har folk gradvis vært i stand til å ta disse avgjørelsene selv i en mye større skala.

Den demokratiserende kraften til sosiale medier gjør det mulig å sette søkelyset på undertrykkende institusjoner over hele verden. Fra suksessen til Black Lives Matter-bevegelsen og EndSARS til de pro-demokratiske opprørene på begynnelsen av 2010-tallet kjent som den arabiske våren, har påvirkningen fra sosiale medier formet hele land.

Med sosiale medier fikk vi vist hva som foregikk med bevegelsen i landet og overgrepene.

The Youth Own Digital

Sosiale medier blir det primære verktøyet for aktivisme er ikke tilfeldig. Glob alt har unge mennesker funnet tilflukt i sosiale medier både som en måte å koble seg til en stadig mer global kultur, samt en plattform for å gjøre stemmen sin hørt og organisere.

Ungdomsledede bevegelser er ikke nye. Historisk sett har de vært populære komponenter i borgerrettighetskamper både innenlands og utenlands. Sosiale medier gir unik tilgang til virkelig voksenfrie områder som er fjernet fra institusjonelle sponsorer ettersom ungdommer bruker kunnskapen sin til å bygge ressurslager, hashtags, fellesskapsprotester og til og med memefylte undergravingskampanjer.

Abimbola Olabisi er en 23 år gammel påvirker og entreprenør på sosiale medier i Nigeria som sier han har vært et av mange ofre for utpressing og trakasseringsforsøk fra SARS-tjenestemenn i Lagos-området. Gjennom plattformen sin på Twitter klarte han å koble seg til arrangører på bakken og forsterke stemmene deres til sine 378 000 følgere.

Jeg var involvert i noen av demonstrasjonene samt utbetaling av noen midler samlet inn på nettet for å hjelpe demonstranter på nettet med data for å oppmuntre dem til å fokusere på EndSARS-taggen. Og distribusjon av visse matvarer og drikke,» sa han.

Image
Image

Bortsett fra organisering, har sosiale medier tillatt folk fra hele verden å samle ressurser til spesifikke personer og grupper for å hjelpe i protestbevegelser fra komforten av LED-skjermen deres ellers langt unna opprøret.

Et negativt er imidlertid svingdørtrendende emner som forårsaker en raskere følelse av tretthet når brukere hopper på den neste trenden. Arum mener likevel det er arrangørenes plikt å kanalisere den oppmerksomheten når det er nødvendig og fortsette kampen. Aktivisme dør på sosiale medier som krever at arrangører på bakken holder trykket på.

"Vi kommer til å kjempe for å avskaffe mange lover den eldre generasjonen har lagt der ute for å fortsette å regjere. Vi skal sørge for å sikre oss for et bedre Nigeria, et bedre Afrika og et bedre verden, sa han. "Så, neste generasjon som kommer vil se hva vi gjorde og at vi gjorde det for dem og oss selv gjennom organiseringskraften til sosiale medier som baner en ny vei for oss å gå videre."

Oppdatering 17.11.20: Vi oppdaterte teksten til tidligere å gjenspeile definisjonen av den nigerianske EndSARS-bevegelsen i motsetning til luftveissykdommen SARS.

Anbefalt: