Hva er Bitstream og hvordan fungerer det?

Innholdsfortegnelse:

Hva er Bitstream og hvordan fungerer det?
Hva er Bitstream og hvordan fungerer det?
Anonim

Det er enkelt å høre på musikk i disse dager. Men prosessen med å få musikk, dialog og lydeffekter fra en kilde til ørene dine er en komplisert prosess som involverer tilsynelatende magiske teknologier.

En teknologi som brukes til å levere lyd er en bitstrøm (også k alt Bitstream Audio, Bit Stream, Digital Bitstream eller Audio Bitstream).

Image
Image

Hva er Bitstream?

En bitstrøm er binære informasjonsbiter (1s og 0s) som kan overføres fra en enhet til en annen. Bitstrømmer brukes i datamaskin-, nettverks- og lydapplikasjoner.

For lyd kan en bitstrøm konvertere lyd til digitale biter, og deretter overføres informasjonen fra en kildeenhet til en mottaker, og til slutt til ørene dine. PCM og høyoppløselig lyd er eksempler på digitale lydformater som bruker bitstrømmer.

Hvordan fungerer bitstrøm?

En bitstrøm er en metode for å overføre kodede lydsignaler av spesifikke surroundlydformater fra en kilde til en kompatibel hjemmekinomottaker eller AV-forforsterker/prosessor/effektforsterker-kombinasjon i en hjemmekino.

En hjemmekinomottaker eller AV-prosessor oppdager det kodede surroundformatet som sendes til den. Mottakeren/AV-prosessoren dekoder deretter informasjonen basert på instruksjoner gitt i bitstrømsignalet. Etterbehandling og konvertering av signalet til analog form forsterker og sender lyden til høyttalerne.

Bitstrømsprosessen starter med at innholdsskaperen eller lydteknikeren bestemmer hvilket surroundlydformat som skal brukes for et lydopptak eller direkteoverføring. Lyden blir deretter kodet som digitale biter i det valgte formatet og i henhold til formatets regler.

Når denne prosessen er fullført, går bitene til en plate (DVD, Blu-ray eller Ultra HD Blu-ray), kabel- eller satellitttjeneste, strømmekilde eller innebygd i direkte TV-overføring.

Eksempler på surroundlydformater som bruker bitstrømoverføringsprosessen inkluderer Dolby Digital, EX, Plus, TrueHD, Atmos, DTS, DTS-ES, DTS 96/24, DTS HD-Master Audio og DTS:X.

Bitstrømmen kan sendes fra den valgte kilden direkte til en hjemmekinomottaker (eller AV-forforsterker/prosessor) via en fysisk tilkobling (digital optisk, digital koaksial eller HDMI). En bitstrøm kan også sendes trådløst via en antenne eller hjemmenettverk.

Eksempler på Bitstream Management

Her er eksempler på hvordan bitstrømslydoverføring kan fungere i hjemmekino:

  • En DVD-, Blu-ray- eller Ultra HD-plate inneholder et Dolby Digital- eller DTS-lydspor kodet som digitale biter. Spilleren leser platens koding, overfører den i bitstrømsform via en digital optisk, digital koaksial- eller HDMI-tilkobling til en hjemmekinomottaker/AV-forforsterkerprosessor som har en Dolby Digital- eller DTS-dekoder. Mottakeren dekoder Dolby Digital- eller DTS-bitstrømmen til dens riktige kan altilordninger og sender de tilordnede kanalsignalene gjennom de riktige forsterkerne og høyttalerne.
  • I tillegg til metoden ovenfor, kan en DVD Blu-ray- eller Ultra HD Disc-spiller også gi muligheten til å dekode bitstrømmen fra en plate internt til PCM-formatet. I stedet for at mottakeren dekoder bitstrømmen som kommer fra en spiller, kan spilleren sende et dekodet signal i PCM-format digit alt til en hjemmekinomottaker via HDMI eller i analog form gjennom flerkanals analoge lydforbindelser. Lydsignalet går gjennom mottakeren, forsterkeren og høyttalerne uten ytterligere prosessering med mindre lytteren aktiverer mer i mottakeren/AV-prosessoren.
  • En TV-stasjon sender et signal som inkluderer en Dolby Digital-kodet bitstrøm. En TV mottar dette signalet, og overfører deretter bitstrømmen til en lydplanke, hjemmekinomottaker eller AV-forforsterker/prosessor ved hjelp av enten en digital optisk utgang eller HDMI Audio Return Channel. Lydplanken, hjemmekinomottakeren eller AV-forforsterkeren/prosessoren dekoder deretter bitstrømmen og spiller av det dekodede signalet. Avhengig av lydplanken, mottakeren eller AV-forforsterkeren/prosessoren, kan du også ha muligheten til å kombinere det dekodede Dolby Digital-resultatet med ekstra lydbehandling.
  • For nettstrømming tilbyr en tjeneste, for eksempel Netflix, et program eller en film kodet i Dolby Digital eller relatert surroundlydformat. Hvis du mottar det innholdet ved hjelp av en mediastreamer og kobler til en hjemmekinomottaker ved hjelp av en digital lydtilkobling (optisk, koaksial eller HDMI), sendes surroundlydlydbitstrømmen til mottakeren, dekodes og sendes gjennom forsterkeren og høyttalerne. Anta at mediastreameren er koblet direkte til en TV via HDMI og en kompatibel lydplanke eller hjemmekinomottaker via digital lydutgang eller HDMI Audio Return Channel. I så fall sender TV-en bitstrømsignalet til lydplanken/hjemmekinoanlegget for dekoding og forsterkning.
  • I et annet nettstrømscenario kan du motta Netflix eller andre tjenester direkte gjennom en smart-TV. TV-en kan sende et kodet Dolby Digital-signal til en lydplanke, hjemmekinomottaker eller AV-forforsterker/prosessor ved å bruke de samme metodene som når TV-en mottar en stasjonssending.

The Bottom Line

Bitstream-koding er en kjerneteknologi som brukes i hjemmekinolyd. Det gir en måte å overføre datatung surroundlydinformasjon mellom en kildeenhet og en hjemmekinomottaker eller AV-forforsterker/prosessor innenfor en smal båndbredde ved hjelp av ulike tilkoblings alternativer.

Anbefalt: