PCM-lyd i stereo og hjemmekino

Innholdsfortegnelse:

PCM-lyd i stereo og hjemmekino
PCM-lyd i stereo og hjemmekino
Anonim

PCM (pulskodemodulasjon) beskriver en prosess som konverterer analoge lydsignaler (representert av bølgeformer) til digitale lydsignaler (representert med enere og nuller) uten komprimering. Denne prosessen tillater innspilling av en musikalsk forestilling, filmlydspor eller andre lydstykker til en mindre plass, virtuelt og fysisk.

For å få en visuell ide om plassen som analog og digital lyd tar opp, sammenligne størrelsen på en vinylplate (analog) med størrelsen på en CD (digital).

PCM Basics

PCM analog-til-digital lydkonvertering kan være kompleks, avhengig av innholdet som konverteres, ønsket kvalitet og hvordan informasjonen lagres, overføres og distribueres.

I grunnleggende termer er en PCM-lydfil en digital tolkning av en analog lydbølge. Målet er å gjenskape egenskapene til et analogt lydsignal så nært som mulig.

Image
Image

Analog-til-PCM-konvertering oppnås via en prosess som kalles sampling. Analog lyd beveger seg i bølger, i motsetning til PCM, som er en serie med enere og nuller. For å fange analog lyd med PCM, må spesifikke punkter på lydbølgen som kommer fra en mikrofon eller en annen analog lydkilde samples.

Mengden av den analoge bølgeformen som samples ved et gitt punkt (referert til som bits) er også en del av prosessen. Flere samplede punkter i kombinasjon med større deler av en lydbølge samplet ved hvert punkt betyr at mer nøyaktighet avsløres på lyttesiden.

For eksempel, i CD-lyd, samples en analog bølgeform 44,1 tusen ganger per sekund (eller 44,1 kHz), med punkter som er 16 bits store (bitdybde). Med andre ord er den digitale lydstandarden for CD-lyd 44,1 kHz/16 bits.

PCM-lyd og hjemmekino

PCM brukes i CD, DVD, Blu-ray og andre digitale lydapplikasjoner. Når det brukes i surround-lydapplikasjoner, blir det ofte referert til som lineær pulskodemodulasjon (LPCM).

En CD-, DVD- eller Blu-ray-spiller leser et PCM- eller LPCM-signal fra en plate og kan overføre det på to måter:

  • Ved å beholde signalets digitale form og sende det til en hjemmekinomottaker via en digital optisk, digital koaksial- eller HDMI-tilkobling. Hjemmekinomottakeren konverterer så PCM-signalet til analogt slik at mottakeren kan sende signalet gjennom forsterkerne og til høyttalerne. PCM-signalet må konverteres til analogt fordi det menneskelige øret hører analoge lydsignaler.
  • Ved å konvertere PCM-signalet tilbake til analog form internt, og deretter overføre det gjenskapte analoge signalet til en hjemmekino- eller stereomottaker via standard analoge lydtilkoblinger. I dette tilfellet trenger ikke stereo- eller hjemmekinomottakeren å utføre noen ekstra konvertering for at du skal høre lyden.

De fleste CD-spillere har kun analoge lydutganger, så PCM-signalet på platen må konverteres til analog av spilleren internt. Noen CD-spillere (så vel som nesten alle DVD- og Blu-ray Disc-spillere) kan imidlertid overføre PCM-lydsignalet direkte ved å bruke det digitale optiske eller digitale koaksiale tilkoblings alternativet.

I tillegg kan de fleste DVD- og Blu-ray-spillere overføre PCM-signaler via en HDMI-tilkobling. Sjekk spilleren og stereo- eller hjemmekinomottakeren for tilkoblingsmuligheter.

PCM, Dolby og DTS

Et annet triks som de fleste DVD- og Blu-ray-spillere kan gjøre, er å lese udekodede Dolby Digital- eller DTS-lydsignaler. Dolby og DTS er digitale lydformater som bruker koding for å komprimere informasjonen slik at den passer all surroundlyd-lydinformasjon digit alt på en DVD eller Blu-ray-plate. Vanligvis overføres u-dekodede Dolby Digital- og DTS-lydfiler til en hjemmekinomottaker for videre dekoding til analog, men det er et annet alternativ.

Når de leser signaler fra en plate, kan mange DVD- eller Blu-ray-spillere også konvertere Dolby Digital- og DTS-signaler til ukomprimert PCM, og deretter:

  • Send det dekodede signalet direkte til en hjemmekinomottaker via en HDMI-tilkobling, eller
  • Konverter PCM-signalet til analogt for utgang via to- eller flerkanals analoge lydutganger til en hjemmekinomottaker som har de tilsvarende inngangene.

Fordi et PCM-signal er ukomprimert, tar det opp mer overføringsplass for båndbredde. Som et resultat, hvis du bruker en digital optisk eller koaksial tilkobling fra DVD- eller Blu-ray Disc-spilleren til en hjemmekinomottaker, er det bare nok plass til å overføre to kanaler med PCM-lyd. Den situasjonen er fin for CD-avspilling, men for Dolby Digital- eller DTS-surroundsignaler som er konvertert til PCM, må du bruke en HDMI-tilkobling for full surroundlyd fordi den kan overføre opptil åtte kanaler med PCM-lyd.

For mer om hvordan PCM fungerer mellom en Blu-ray Disc-spiller og en hjemmekinomottaker, se på Blu-ray Disc-spillerens lydinnstillinger: bitstream vs. PCM.

Anbefalt: