Hva er Dolby Atmos Immersive Surround Sound?

Innholdsfortegnelse:

Hva er Dolby Atmos Immersive Surround Sound?
Hva er Dolby Atmos Immersive Surround Sound?
Anonim

Dolby Atmos er et surroundlydformat introdusert av Dolby Labs i 2012. Det er den totale lydopplevelsen du hører i et kommersielt kinomiljø. Den gir opptil 64 kanaler med surroundlyd ved å kombinere front-, side-, bak-, bak- og overhead-høyttalere med en sofistikert lydbehandlingsalgoritme som legger til romlig informasjon.

Dolby samarbeidet med flere AV-mottakere og høyttalerprodusenter for å bringe Dolby Atmos-opplevelsen til hjemmekino etter den første suksessen på kino. Dolby Labs ga disse produsentene en fysisk nedskalert versjon som passer og er rimelig for folk flest.

Image
Image

Dolby Atmos Basics

Mange hjemmekinomottakere har surround-behandlingsformater, for eksempel Dolby Prologic IIz og Yamaha Presence. På grunn av dette kan du legge til et bredere lydbilde foran, og Audyssey DSX fyller ut sidelydfeltet. Men når lyden beveger seg fra kanal til kanal og overhead, kan du oppleve lydfall, gap og hopp. Nå er lyden her, og så er lyden der.

Image
Image

For eksempel, når et helikopter flyr rundt i rommet eller Godzilla skaper kaos, kan lyden virke vinglete i stedet for jevn slik filmskaperen hadde tenkt. Du opplever kanskje ikke et kontinuerlig omsluttende lydfelt når det burde være et. Dolby Atmos fyller ut disse surroundlydhullene.

romlig koding

Kjernen i Dolby Atmos-teknologi er Spatial Coding (ikke å forveksle med MPEG Spatial Audio Coding), der den tildeler lydobjekter et sted i rommet i stedet for en spesifikk kanal eller høyttaler.

Dolby Atmos-behandlingsbrikken dekoder metadataene som er kodet med innholdsbitstrømmen (som en Blu-ray-plate eller streamingfilm) i farten ved avspilling i en hjemmekinomottaker eller AV-prosessor. Mottakeren eller prosessoren gjør lydobjektet romlige tilordninger basert på kanalen eller oppsettet til avspillingsutstyret.

Oppsett

En Dolby Atmos-aktivert hjemmekinomottaker eller en AV-prosessor og forsterker-kombinasjon vil ha et menysystem som stiller disse spørsmålene for å hjelpe deg med å sette opp de beste lytte alternativene for hjemmekinoanlegget:

  • Hvor mange høyttalere har du?
  • Hvilken størrelse er høyttalerne?
  • Hvor er høyttalerne plassert i rommet?

EQ, romkorreksjonssystemer og høydekanaler

Dolby Atmos er kompatibel med eksisterende automatisk høyttaleroppsett, EQ og romkorreksjonssystemer, som Audyssey, MCACC og YPAO.

Høydekanaler er en integrert del av Dolby Atmos-opplevelsen. For å få tilgang til høydekanaler, installer høyttalere montert i taket eller bruk to nye typer praktiske høyttaleroppsett og plasserings alternativer:

  • Legg til ettermarkedshøyttalermoduler som hviler på toppen av dine nåværende venstre/høyre front- og surroundhøyttalere.
  • Legg til en høyttaler med både front- og vertikalskytende drivere innkapslet i samme kabinett.

Den vertikale driveren i disse to alternativene dirigerer lyden som takmonterte høyttalere vanligvis produserer til taket, og reflekterer lytteren. Hvis den er riktig plassert i forhold til et lavt flatt tak, er det liten forskjell mellom denne typen høyttalerdesign og bruk av separate takmonterte høyttalere.

Selv om den horisontale/vertikale alt-i-ett-høyttaleren reduserer antallet individuelle høyttalerkabinetter, reduserer den ikke rotet i høyttalerledninger. Du må fortsatt koble til de horisontale og vertikale kanaldriverne for å skille høyttalerutgangskanaler fra mottakeren.

Den eventuelle løsningen kan være selvdrevne trådløse høyttalere, slik som den som leveres av Damson.

Tilgjengelighet av maskinvare og innhold

Dolby Atmos er kompatibel med gjeldende Blu-ray- og Ultra HD Blu-ray Disc-formatspesifikasjoner, og det er mye innhold tilgjengelig. Dolby Atmos-kodet Blu-ray Disc er også bakoverkompatibel med de fleste Blu-ray Disc-spillere.

For å få tilgang til Dolby Atmos-lydsporet trenger Blu-ray Disc-spilleren HDMI versjon 1.3 eller nyere utganger, og du må slå av spillerens sekundære lydutgangsinnstilling. Du må bruke en Dolby Atmos-aktivert hjemmekinomottaker eller A/V-prosessor som en del av kjeden.

Sekundær lyd er vanligvis der ting som regissørens kommentarer er tilgjengelig.

Dolby TrueHD og Dolby Digital Plus

Dolby Atmos-metadata passer innenfor formatene Dolby TrueHD og Dolby Digital Plus. Hvis du ikke får tilgang til Dolby Atmos-lydsporet, så lenge Blu-ray Disc-spilleren og hjemmekinomottakeren er Dolby TrueHD eller Dolby Digital Plus-kompatible, har du tilgang til et lydspor i disse formatene, hvis platen eller innholdet inkluderer dem.

Siden Dolby Atmos kan bygges inn i en Dolby Digital Plus-struktur, kan du bruke Dolby Atmos i streaming og mobile lydapplikasjoner.

Behandler for ikke-Dolby Atmos-innhold

For å gi en Dolby Atmos-lignende opplevelse på tilgjengelig 2.0-, 5.1- og 7.1-innhold, er en Dolby Surround-upmixer som låner på konseptet brukt av Dolby Pro-Logic-lydbehandlingsfamilien inkludert i de fleste Dolby Atmos -utstyrte hjemmekinomottakere. Se etter denne funksjonen.

Dolby Atmos-høyttalerplasserings alternativer

Det er fire ting du trenger for å få tilgang til den autentiske Dolby Atmos-opplevelsen:

  • En Dolby Atmos-utstyrt hjemmekinomottaker, lydplanke eller smarthøyttaler.
  • En Blu-ray eller Ultra HD Blu-ray Disc-spiller (kompatible Blu-ray Disc-spillere av den nyeste modellen) eller en kompatibel streamingspiller.
  • Dolby Atmos-kodet Blu-ray-plate eller strømmet innhold.
  • Flere høyttalere.
Image
Image

Å nei! Ikke flere høyttalere

Siden hjemmekinohøyttalerkonfigurasjoner kan være komplekse, bør du vurdere å kjøpe en stor spole med høyttalerledning hvis du planlegger å gå inn i Dolby Atmos-verdenen. Når du trodde du kunne håndtere 5.1, 7.1 og 9.1, må du kanskje venne deg til noen nye høyttalerkonfigurasjoner, som vist på bildet ovenfor, for eksempel 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 eller 7.1. 4.

Her er hva betegnelsene 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 og 7.1.4 betyr:

  • 5 og 7 representerer hvordan høyttalerne generelt er konfigurert rundt i rommet i et horisont alt plan.
  • .1 representerer subwooferen. Noen ganger kan.1 være.2 hvis du har to subwoofere.
  • Den siste tallbetegnelsen representerer takhøyttalere. Eksemplene ovenfor vil referere til oppsett med enten to eller fire overheadhøyttalere.

Enkel å legge til høyttalerløsningsmuligheter

Dolby Atmos krever vanligvis å legge til ekstra høyttalere. Dolby og dets produksjonspartnere har kommet opp med noen løsninger som kanskje ikke betyr at du fysisk må henge eller plassere høyttalere i taket ditt.

En tilgjengelig løsning er små Dolby Atmos-kompatible, vertik alt avfyrende høyttalermoduler. I din nåværende layout kan disse modulene være på toppen av front venstre/høyre og venstre/høyre surroundhøyttalere. Den blir ikke kvitt de ekstra høyttalerledningene. Likevel gjør det det mer attraktivt enn å kjøre høyttalerkabel opp på veggene eller måtte gå inn i veggene.

Et annet alternativ er høyttalere som inkluderer horisont alt og vertik alt skytende drivere i samme kabinett. Dette oppsettet er praktisk hvis du bygger et system fra bunnen av eller bytter ut ditt nåværende høyttaleroppsett. Det reduserer også det fysiske antallet høyttalerskap som trengs. Det reduserer imidlertid ikke nødvendigvis antallet høyttalerledninger du trenger.

Høyttalermodulen eller alt-i-ett horisont alt/vertik alt høyttalersystem fungerer fordi de vertik alt avfyrende høyttalerdriverne er svært retningsbestemte. Dette systemet gjør det mulig for høyttalerne å projisere lyd som spretter fra taket før de spres ut i rommet.

Det skaper et oppslukende lydfelt som ser ut til å komme fra overhead. De fleste rom som kan passe til et slikt hjemmekinoanlegg har høyttaler-til-tak-avstander som ville fungere.

Rom med høyt vinklede katedr altak kan være et problem. Vertikal lydprojeksjon og takrefleksjon er ikke optimale for å skape det beste overhead lydfeltet. For dette scenariet kan strategisk plasserte takhøyttalere være det eneste alternativet.

Hjemmekinomottakere utstyrt med Dolby Atmos koster alt fra $400 til $1,299 eller $1,300 og oppover.

Dolby Atmos i lydplanker, smarthøyttalere og TV-er

I tillegg til hjemmekinooppsett som krever ekstra høyttalere, blir Dolby Atmos integrert i utvalgte lydplanker, smarthøyttalere (som Amazon Echo Studio) og TV-er (for det meste utvalgte modeller fra LG).

Image
Image

Etter at Dolby Atmos-kildemateriale er dekodet eller en ikke-Dolby Atmos-innholdskilde er oppmikset, brukes en kombinasjon av oppløftende høyttalere innebygd i et soundbar-kabinett i smarthøyttalere og TV-er for å levere en oppslukende Dolby Atmos-effekt.

Selv om det ikke er like nøyaktig som et Dolby Atmos-system med ekstra fysiske høyttalere plassert rundt i rommet og på den øvre veggen eller taket, gir det en mer oppslukende surroundlydopplevelse for mindre rom og budsjetter.

The Bottom Line

Den store takeawayen med Dolby Atmos er at det er en spillveksler for hjemmekinolyd.

Begynner med lydopptak og miksing til den endelige lytteopplevelsen, Dolby Atmos frigjør den lyden fra de gjeldende begrensningene til høyttalere og kanaler og omgir lytteren fra alle punkter og plan der lyd kan plasseres.

Fra en fugl eller helikopter som flyr over hodet, til regn som faller ovenfra, til torden og lyn som slår ned fra alle retninger, til å gjengi den naturlige akustikken til ytre eller indre miljøer, gir Dolby Atmos en svært nøyaktig naturlig lytteopplevelse.

Anbefalt: