Hva er en avbruddsforespørsel (IRQ)?

Innholdsfortegnelse:

Hva er en avbruddsforespørsel (IRQ)?
Hva er en avbruddsforespørsel (IRQ)?
Anonim

En IRQ, forkortelse for Interrupt Request, brukes i en datamaskin for å sende akkurat det - en forespørsel om å avbryte CPU-en av en annen maskinvare.

Formål med IRQ

En avbruddsforespørsel er nødvendig for ting som tastaturtrykk, musebevegelser, skriverhandlinger og mer. Når forespørselen kommer fra en enhet om å stoppe prosessoren midlertidig, kan datamaskinen gi enheten litt tid til å kjøre sin egen operasjon.

For eksempel, hver gang du trykker på en tast på tastaturet, forteller en avbruddsbehandler prosessoren at den må stoppe det den gjør for øyeblikket slik at den kan håndtere tastetrykkene.

Hver enhet kommuniserer forespørselen over en unik datalinje k alt en kanal. Mesteparten av tiden du ser IRQ referert, er det ved siden av dette kanalnummeret, også k alt et IRQ-nummer. For eksempel kan IRQ 4 brukes for én enhet og IRQ 7 for en annen.

IRQ uttales som bokstavene I-R-Q, ikke som erk.

IRQ-feil

Feil relatert til avbruddsforespørsel sees vanligvis bare når du installerer ny maskinvare eller endrer innstillingene i eksisterende maskinvare. Her er noen IRQ-feil du kan se:

IRQL_NOT_DISPATCH_LEVEL

IRQL_NOT_GREATER_OR_EQUAL

STOP: 0x00000008

STOP: 0x00000009

Se hvordan du fikser STOP 0x00000009-feil hvis du opplever en av disse stoppfeilene (vårt råd er likt for begge).

Selv om det er mulig for den samme IRQ-kanalen å brukes for mer enn én enhet (så lenge begge faktisk ikke brukes samtidig), er det norm alt ikke tilfelle. En IRQ-konflikt oppstår mest sannsynlig når to maskinvare prøver å bruke samme kanal for en avbruddsforespørsel.

Siden den programmerbare avbruddskontrolleren (PIC) ikke støtter dette, kan datamaskinen fryse eller enhetene vil slutte å fungere som forventet (eller slutte å fungere helt).

Tilbake i de tidlige Windows-dagene var IRQ-feil vanlige, og det tok mye feilsøking for å fikse dem. Dette var fordi det var mer vanlig å stille inn IRQ-kanaler manuelt, som med DIP-brytere, noe som gjorde det mer sannsynlig at mer enn én enhet brukte samme IRQ-linje.

Imidlertid håndteres IRQ-er mye bedre i nyere versjoner av Windows som bruker plug and play, så du vil sjelden se en IRQ-konflikt eller andre IRQ-problemer.

Vise og redigere IRQ-innstillinger

Den enkleste måten å se IRQ-informasjon på i Windows er med Enhetsbehandling. Endre View meny alternativet til Ressurser etter type for å se Avbruddsforespørsel (IRQ)-delen.

Image
Image

Du kan også bruke systeminformasjon. Utfør msinfo32.exe-kommandoen fra Kjør-dialogboksen (WIN+R), og naviger deretter til Hardware Resources> IRQs.

Image
Image

Linux-brukere kan kjøre cat /proc/interrupts-kommandoen for å vise IRQ-tilordninger.

Du må kanskje endre IRQ-linjen for en bestemt enhet hvis den bruker samme IRQ som en annen, selv om det vanligvis er unødvendig siden systemressurser automatisk tildeles nyere enheter. Det er bare eldre Industry Standard Architecture (ISA)-enheter som kan trenge manuelle IRQ-justeringer.

Hvordan endre IRQ-innstillinger

Du kan endre IRQ-innstillinger i BIOS eller i Windows via Enhetsbehandling. Slik endrer du IRQ-innstillinger med Enhetsbehandling:

Husk at feil endringer i disse innstillingene kan føre til problemer du ikke hadde før. Sørg for at du vet hva du gjør og har registrert eventuelle eksisterende innstillinger og verdier slik at du vet hva du skal gå tilbake til hvis noe skulle gå g alt.

  1. Åpne Enhetsbehandling.
  2. Dobbeltklikk eller dobbelttrykk på en enhet for å åpne egenskapsvinduet. Du må åpne enhetens kategori først før du kan se den, noe du kan gjøre ved å dobbeltklikke/tappe.
  3. I fanen Resources fjerner du merket for Bruk automatiske innstillinger.

    Image
    Image

    Hvis du ikke finner denne fanen eller alternativet er nedtonet eller ikke aktivert, betyr det at du enten ikke kan spesifisere en ressurs for den enheten eller at enheten ikke har andre innstillinger som kan brukes på den.

  4. Bruk rullegardinmenyen Innstillinger basert på for å velge maskinvarekonfigurasjonen som skal endres.
  5. Velg IRQ fra Ressursinnstillinger-området for eiendommene.
  6. Bruk Change Setting-knappen for å redigere IRQ-verdien.

Vanlige IRQ-kanaler

Her er hva noen av de mer vanlige IRQ-kanalene brukes til:

IRQ Line Description
IRQ 0 Systemtimer
IRQ 1 Tastaturkontroller
IRQ 2 Mottar signaler fra IRQs 8-15
IRQ 3 Seriell portkontroller for port 2
IRQ 4 Seriell portkontroller for port 1
IRQ 5 Parallell port 2 og 3 (eller lydkort)
IRQ 6 Floppydiskkontroller
IRQ 7 Parallell port 1 (ofte skrivere)
IRQ 8 CMOS/sanntidsklokke
IRQ 9 ACPI-avbrudd
IRQ 10 Periferutstyr
IRQ 11 Periferutstyr
IRQ 12 PS/2-musetilkobling
IRQ 13 Numerisk databehandler
IRQ 14 ATA-kanal (primær)
IRQ 15 ATA-kanal (sekundær)

Siden IRQ 2 har et bestemt formål, vil enhver enhet som er konfigurert til å bruke den i stedet bruke IRQ 9.

Anbefalt: