Utfør flere beregninger med Excel-matriseformler

Innholdsfortegnelse:

Utfør flere beregninger med Excel-matriseformler
Utfør flere beregninger med Excel-matriseformler
Anonim

En Excel matriseformel er en formel som utfører beregninger på verdiene i en eller flere matriser i stedet for en enkelt dataverdi. I regnearkprogrammer er en matrise et område eller en serie med relaterte dataverdier som vanligvis er i tilstøtende celler i et regneark.

Disse instruksjonene gjelder for Excel 2019, 2016, 2013, 2010 og Excel for Microsoft 365.

Hva er matriseformler?

Arrayformler ligner på vanlige. De:

  • Begynn med et likhetstegn (=)
  • Bruk samme syntaks som vanlige formler
  • Bruk de samme matematiske operatorene
  • Følg samme rekkefølge for operasjon

Arrayformler er imidlertid omgitt av krøllete klammeparenteser { }. Og du kan ikke bare skrive dem inn; du må legge dem til ved å trykke Ctrl, Shift og Enter-tastene etter å ha skrevet inn formelen i en celle eller celler. Av denne grunn kalles en matriseformel noen ganger en CSE-formel i Excel.

Hver gang du redigerer en matriseformel, forsvinner de krøllete klammeparentesene. For å få dem tilbake, trykk Ctrl, Shift og Enter-tastene igjen.

Det er to hovedtyper av matriseformler:

  • Enkeltcellematriseformler som utfører flere beregninger i én enkelt regnearkcelle
  • Multi-celle matriseformler som er i mer enn én regnearkcelle

Hvordan lage en matriseformel

  1. Skriv inn formelen i en celle.
  2. Hold nede Ctrl og Shift-tastene på tastaturet.
  3. Trykk og slipp Enter-tasten for å lage matriseformelen.
  4. Slipp tastene Ctrl og Shift.
  5. Hvis det gjøres riktig, vil krøllete seler omgi formelen.

Single Cell Array Formulas

En enkeltcellematriseformel bruker en funksjon, for eksempel SUM, AVERAGE eller COUNT, for å kombinere utdata fra en flercellet matriseformel til en enkelt verdi i en enkelt celle. Nedenfor er et eksempel:

{=SUM(A1:A2B1:B2)}

Formelen ovenfor legger sammen produktet av A1B1 og A2B2, og deretter returnerer den et enkelt resultat i en enkeltcelle i regnearket. En annen måte å presentere den formelen på er:

=(A1B1)+(A2B2)

Multi-Cell Array Formulas

Som navnet antyder, er formler med flere celler i flere regnearkceller, og de returnerer en matrise som et svar. Med andre ord, den samme formelen er i to eller flere celler, og den returnerer forskjellige svar i hver celle.

Hver kopi, eller forekomst, av matriseformelen, utfører den samme beregningen i hver celle den bor i, men hver enkelt bruker forskjellige data. Derfor gir hver enkelt forskjellige resultater. Et eksempel på en formel med flere celler er:

{=A1:A2B1:B2}

Hvis matriseformelen ovenfor er i cellene C1 og C2 i et regneark, vil resultatene være som følger:

  • Dataene i A1 multipliseres med dataene i B1, og resultatene vises i celle C1.
  • Dataene i A2 multipliseres med dataene i B2, og resultatene vises i celle C2.
Image
Image

Arrayformler og Excel-funksjoner

Du kan bruke mange av Excels innebygde funksjoner, for eksempel SUM, AVERAGE og COUNT , i en matriseformel. Det er også noen få funksjoner, for eksempel TRANSPOSE, som alltid må være en matriseformel for å fungere riktig. (TRANSPOSE-funksjonen kopierer data fra en rad til en kolonne eller omvendt.)

Du kan også utvide nytten av mange funksjoner som INDEX og MATCH eller MAXog IF ved å bruke dem sammen i en matriseformel.

Opprett en enkel enkeltcellearrayformel

Enkelcellematriseformler utfører vanligvis først en flercelleberegning og bruker deretter en funksjon som AVERAGE eller SUM for å kombinere utdataene fra matrisen til ett enkelt resultat.

Image
Image

Ignorer feilverdier når du finner data

Denne matriseformelen bruker funksjonene AVERAGE, IF og ISNUMBER for å finne gjennomsnittsverdi for eksisterende data mens man ignorerer feilverdier som DIV/0! og NAME?

Image
Image

Telle celler med data

Bruk SUM og IF funksjonene i en matriseformel for å telle celler med data som oppfyller en av flere betingelser; denne teknikken skiller seg fra å bruke Excels COUNTIFS-funksjon, som krever at alle angitte betingelser er oppfylt før den teller cellen.

Image
Image

Finn det største positive eller negative tallet

Dette eksemplet kombinerer MAX-funksjonen og IF-funksjonen i en matriseformel som vil finne den største eller maksimale verdien for et område av data når de oppfyller spesifikke kriterier. Her representerer den største verdien den tregeste tiden.

Image
Image

Finn det minste positive eller negative tallet

I likhet med eksempelet ovenfor, kan du kombinere MIN og IF funksjonene i en matriseformel for å finne den minste eller minste verdien for en rekke data når de oppfyller spesifikke kriterier.

Image
Image

Finn middelverdien eller medianverdien

MEDIAN-funksjonen i Excel finner den midterste verdien for en liste med data. Ved å kombinere den med IF-funksjonen i en matriseformel, kan du finne den midterste verdien for forskjellige grupper av relaterte data.

Image
Image

Lag en oppslagsformel med flere kriterier

Denne matriseformelen innebærer å neste funksjonene MATCH og INDEX for å finne spesifikk informasjon i en database.

Image
Image

Lag en venstreoppslagsformel

VLOOKUP-funksjonen søker vanligvis bare etter data som er plassert i kolonner til høyre, men ved å kombinere den med CHOOSE-funksjonen, kan du kan lage en venstreoppslagsformel som vil søke i kolonner med data til venstre for Lookup_value argument.

Image
Image

Når du legger inn en matrise som et argument for en funksjon som vanligvis bare inneholder en enkelt verdi eller cellereferanse, kan du skrive inn klammeparentesene direkte, i stedet for å bruke Ctrl+Shift+Entertastetrykkkombinasjon, som i eksemplet ovenfor.

Anbefalt: