Videooppskalering i hjemmekino: det grunnleggende

Innholdsfortegnelse:

Videooppskalering i hjemmekino: det grunnleggende
Videooppskalering i hjemmekino: det grunnleggende
Anonim

Hvis du koblet flere enheter til TV-en, kan det hende at innkommende signaler fra satellitten, Blu-ray-spillere eller strømmeenheter ikke har samme videooppløsning som TV-en kan vise. Videooppskalering kan være nødvendig for å gi den beste visningskvaliteten for ulike kilder.

Hva er videooppskalering?

Videooppskalering er en prosess som matematisk matcher pikselantallet til et innkommende videosignal med antallet piksler som kan vises på en TV eller videoprojektor. En oppskaleringsprosessor analyserer pikseloppløsningen til kilden og bruker interpolasjon for å lage flere piksler. Vanlige skjermoppløsninger inkluderer:

  • 1280 x 720 eller 1366 x 768 (720p)
  • 1920 x 1080 (1080i eller 1080p)
  • 3840 x 2160 eller 4096 x 2160 (referert til som 2160p, UHD eller 4K)
  • 7680 x 4320 (4320p eller 8K)

Anta at en 4K Ultra HD-TV mottar og viser et 1080p-oppløsningsbilde uten noen oppskalering. I så fall fyller bildet bare en fjerdedel av skjermen. For å fylle hele skjermen må TV-en øke antallet piksler tilsvarende.

Image
Image

Begrensninger for oppskalering

Oppskaleringsprosessen konverterer ikke en lavere oppløsning til en høyere oppløsning. I stedet er det en tilnærming. Derfor vil et bilde som er oppskalert for å matche antall piksler på en TV-skjerm ikke se det samme ut som et bilde laget for høyere oppløsning.

Selv om oppskalering er utviklet for å forbedre bildekvaliteten til videosignaler med lavere oppløsning, er det ikke alltid effektivt. Hvis et signal inneholder flere innebygde artefakter, for eksempel overdreven videostøy, dårlige farger eller harde kanter, kan en videooppskaleringsprosessor få bildet til å se dårligere ut.

Når oppskalerte bilder vises på store skjermer, forstørres defekter i kildesignalet sammen med resten av bildet. Selv om oppskalering av DVD- og DVD-kvalitetskilder til 1080p og 4K kan se bra ut, kan oppskalering av dårlige signalkilder, som VHS eller strømmeinnhold med lav oppløsning, gi blandede resultater.

Hvordan oppskalering fungerer i hjemmekinoenheter

Flere typer komponenter kan utføre oppskalering:

  • DVD-spillere med HDMI-utganger har innebygd oppskalering slik at DVD-er ser bedre ut på en HD- eller 4K Ultra HD-TV eller videoprojektor.
  • Alle Blu-ray Disc-spillere har innebygd videooppskalering for å gi bedre kvalitet på avspilling av standard DVD-er.
  • Alle Ultra HD Blu-ray-spillere gir videooppskalering for DVD- og Blu-ray-avspilling.
  • HD- og Ultra HD-TV-er og videoprojektorer har innebygde videoprosessorer som utfører videooppskaleringsfunksjoner.

Ikke alle videooppskaleringsprosessorer er skapt like. Selv om TV-en kan gi videooppskalering, kan DVD- eller Blu-ray-spilleren utføre oppgaven bedre. På samme måte kan TV-en din gjøre en bedre jobb med videooppskalering enn hjemmekinomottakeren.

Noen TV-er og videoprojektorer har oppskaleringsprosessorer som alltid er på. Imidlertid kan videooppskaleringsfunksjonene på en DVD-spiller, Blu-ray-spiller eller hjemmekinomottaker slås av. Oppskaleringsfunksjonen på kildeenheten erstatter videooppskaleringen på TV-en eller videoprojektoren.

Videooppskalering og hjemmekinomottakere

I tillegg til å være en kildebytter, lydprosessor og forsterker, har mange hjemmekinomottakere 4K-oppskalering innebygd. I noen tilfeller gir mottakerne justeringsinnstillinger for bildekvalitet som ligner på det du kan finne på en TV eller videoprojektor.

Videobehandling på hjemmekinomottakere kommer i fire typer:

  • Kun videopass-through: Video fra enheter koblet til mottakeren rutes gjennom mottakeren til TV-en uten videooppskalering eller -behandling.
  • Analog til HDMI-konvertering: Analoge signaler konverteres til digitale signalsignaler slik at det analoge signalet kan sendes fra mottakeren til TV-en via HDMI-kabel. Det utføres imidlertid ingen ytterligere videobehandling eller oppskalering.
  • 1080p til 4K-oppskalering: Alle 1080p-kilder (Blu-ray eller streaming) oppskaleres fra 1080p til 4K for bedre resultater når de er koblet til en 4K UHD-TV. Analog til 1080p eller 4K-oppskalering kan være tilgjengelig eller ikke.
  • Analog og digital videooppskalering: Analoge og digitale videosignaler kan oppskaleres til 720p, 1080p eller 4K om nødvendig.

Noen avanserte 1080p-, 4K Ultra HD- og 8K-TV-er gir ekstra farge- eller annen bildebehandling uavhengig av innkommende signaloppløsning. For eksempel, med Ultra HD Blu-ray Disc-formatet, så vel som enkelte 4K-strømkilder, kan innholdet inneholde HDR og bred fargeinformasjon som TV-en må behandle før bildene vises.

Anbefalt: