Hvordan dynamisk rekkevidde, komprimering og takhøyde påvirker lyden

Innholdsfortegnelse:

Hvordan dynamisk rekkevidde, komprimering og takhøyde påvirker lyden
Hvordan dynamisk rekkevidde, komprimering og takhøyde påvirker lyden
Anonim

Mye går med til lydytelse på et stereoanlegg eller hjemmekinoanlegg. Volumkontrollen er hovedkontrollen folk strekker seg etter, men den kan bare gjøre så mye for å påvirke kvaliteten på en lytteopplevelse. Dynamisk takhøyde, dynamisk rekkevidde og dynamisk komprimering er tilleggsfaktorer som kan bidra til den generelle lytteopplevelsen.

Image
Image

Dynamic Headroom: Power When You Need It

For lyd som fyller rommet, må en stereo- eller hjemmekinomottaker gi en viss strøm til høyttalerne dine. Fordi lydnivåene hele tiden endres gjennom musikalske opptak og filmer, må mottakeren justere utgangseffekten raskt og på en konsistent måte.

Dynamisk takhøyde refererer til evnen til en stereo, hjemmekinomottaker eller forsterker til å sprenge strømmen til høyere nivåer i korte perioder. Dette er ment for å imøtekomme musikalske topper eller ekstreme lydeffekter i filmer. Det er spesielt viktig i et hjemmekinosystem, der ekstreme volumendringer oppstår i løpet av en film.

Dynamisk takhøyde måles i desibel (dB). Hvis en mottaker eller forsterker har muligheten til å doble sin kontinuerlige utgangskapasitet, bør den ha 3 dB dynamisk takhøyde. Dobling av kraften betyr imidlertid ikke å doble volumet. For å doble volumet fra et gitt punkt, må en mottaker eller forsterker øke utgangseffekten med en faktor på 10.

Dette betyr at hvis en mottaker eller forsterker gir ut 10 watt på et bestemt punkt, og en plutselig endring i lydsporet krever dobbelt volum i en kort periode, må forsterkeren eller mottakeren raskt kunne effekt 100 watt.

Dynamisk takhøyde er innebygd i maskinvaren til en mottaker eller forsterker, og den kan ikke justeres. Ideelt sett vil en hjemmekinomottaker ha minst 3 dB eller mer dynamisk takhøyde. Dette kan også uttrykkes ved en mottakers maksimale effekteffekt. Hvis for eksempel topp- eller dynamisk utgangseffekt er det dobbelte av den angitte eller målte RMS-, kontinuerlig eller FTC-effekten, vil dette være en tilnærming på 3 dB dynamisk takhøyde.

Dynamisk rekkevidde: mykt vs. høyt

I lyd er dynamisk område forholdet mellom den høyeste uforvrengte lyden som produseres i forhold til den mykeste lyden som fortsatt er hørbar. Én dB er den minste volumforskjellen som et menneskelig øre kan oppdage. Forskjellen mellom en hvisking og en høy rockekonsert (i samme avstand fra øret) er omtrent 100 dB.

Dette betyr at ved bruk av dB-skalaen er rockekonserten 10 milliarder ganger høyere enn hvisken. For innspilt musikk er en standard CD i stand til å reprodusere 100 dB dynamisk rekkevidde, mens LP-platen topper med ca. 70 dB.

Når det kommer til stereoanlegg, hjemmekinomottakere og forsterkere, vil du ha noe som kan produsere det dynamiske området til en CD eller annen kilde. Et problem med kildeinnhold som har blitt tatt opp med et bredt dynamisk område, er at "avstanden" mellom de mykeste og høyeste delene kan være irriterende.

For eksempel, i dårlig blandet musikk kan en vokal se ut til å bli overdøvet av bakgrunnsinstrumentene, og i filmer kan dialogen være for myk til å forstå, selv om lydeffektene kan høres nedover gaten.

Det er her dynamisk komprimering kommer inn.

Dynamisk komprimering: Squeezing Dynamic Range

Dynamisk komprimering refererer ikke til typene komprimeringsformater som brukes i digital lyd (som MP3). I stedet er dynamisk komprimering et verktøy som lar en lytter endre forholdet mellom de høyeste og roligste delene av lydsporet når han spiller av en CD, DVD, Blu-ray Disc eller et annet filformat.

For eksempel, hvis eksplosjoner eller andre elementer i et lydspor er for høye og dialogen er for myk, vil du ønske å begrense det dynamiske området i lydsporet. Hvis du gjør det, blir lydene fra eksplosjonene ikke fullt så høye, men dialogen høres høyere ut. Dette gjør den generelle lyden jevnere, noe som er nyttig når du spiller av en CD, DVD eller Blu-ray-plate med lavt volum.

På hjemmekinomottakere eller lignende enheter justeres mengden dynamisk komprimering ved hjelp av en innstillingskontroll som kan være merket dynamisk komprimering, dynamisk område eller DRC.

Lignende dynamiske kompresjonskontrollsystemer inkluderer DTS TruVolume, Dolby Volume, Zvox Accuvoice og Audyssey Dynamic Volume. I tillegg kan noen alternativer for dynamisk rekkevidde eller kompresjonskontroll fungere på tvers av forskjellige kilder, for eksempel når du bytter kanal på en TV slik at alle kanalene har samme volumnivå, eller å temme de høylytte reklamene i et TV-program.

The Bottom Line

Dynamisk takhøyde, dynamisk område og dynamisk komprimering er viktige faktorer som påvirker volumet i et lyttemiljø. Hvis justering av disse nivåene ikke løser problemene du opplever, bør du vurdere å se nærmere på andre faktorer som forvrengning og romakustikk.

Anbefalt: