Hvilken trådløs lydteknologi passer for deg?

Innholdsfortegnelse:

Hvilken trådløs lydteknologi passer for deg?
Hvilken trådløs lydteknologi passer for deg?
Anonim

Lyd- og underholdningssystemer blir i økende grad utstyrt med trådløse funksjoner. Det inkluderer hodetelefoner, bærbare høyttalere, lydplanker og mottakere. Bekvemmelighet og lydkvalitet kan variere, men interessen for å fjernstyre høyttalere via en mobilenhet er tydelig.

Når du kjøper et lyd- eller høyttalersystem, er det viktig å vurdere de trådløse alternativene dine, så vel som de ulike tekniske spesifikasjonene og funksjonene knyttet til hver enhet. Vurder fordelene og ulempene med disse trådløse plattformene og standardene når du bestemmer deg for hvilken som er riktig for deg.

Best for Apple-produktfans: AirPlay

Image
Image

What We Like

  • Fungerer med flere enheter i flere rom.
  • Ingen tap av lydkvalitet.
  • Enkelt å lære å bruke.
  • Mange kompatible høyttalermerker.

What We Don't Like

  • Fungerer ikke med Android-enheter.
  • Krever et lok alt Wi-Fi-nettverk.
  • Ingen stereoparing.

Hvis du har noe Apple-utstyr, har du AirPlay. Denne teknologien strømmer lyd fra en iPhone, iPad, iPod touch, en Mac eller hvilken som helst PC med iTunes til en Apple HomePod eller en AirPlay-utstyrt trådløs høyttaler, lydplanke eller A/V-mottaker. Det kan også fungere med det ikke-trådløse lydsystemet ditt hvis du legger til en Apple TV.

Audioentusiaster liker AirPlay fordi det ikke forringer lydkvaliteten ved å komprimere musikkfiler. AirPlay kan også streame alle lydfiler, internettradiostasjoner eller podcaster fra apper som kjører på iPhone eller iPad.

Med kompatibelt utstyr er det enkelt å lære hvordan du bruker AirPlay. AirPlay krever et lok alt Wi-Fi-nettverk, som vanligvis begrenser spillet til enten hjemme eller jobb. Bare noen få AirPlay-høyttalere, for eksempel Libratone Zipp, har en innebygd Wi-Fi-ruter slik at den kan kobles til hvor som helst.

I de fleste tilfeller er synkroniseringen i AirPlay ikke tett nok til å tillate bruk av to AirPlay-høyttalere i et stereopar. Du kan imidlertid streame AirPlay fra én eller flere enheter til flere høyttalere. Bruk AirPlay-kontrollene på telefonen, nettbrettet eller datamaskinen for å velge høyttalerne du vil streame til. Dette kan være perfekt for de som er interessert i multiromslyd, hvor forskjellige mennesker kan lytte til forskjellig musikk samtidig. Den er også flott for fester, der den samme musikken kan spilles gjennom hele huset fra flere høyttalere.

mest tilgjengelig: Bluetooth

Image
Image

What We Like

  • Fungerer med alle moderne smarttelefoner, nettbrett eller datamaskiner.
  • Fungerer med mange høyttalere og hodetelefoner.
  • Du kan ta den med hvor som helst.
  • Tillater stereoparing.

What We Don't Like

  • Kan redusere lydkvaliteten (unntatt enheter som støtter aptX).
  • Ikke ideelt for flerromsoppsett.
  • Kort rekkevidde på maksim alt 30 fot.

Bluetooth er den eneste trådløse standarden som er nesten allestedsnærværende, hovedsakelig på grunn av hvor enkel den er å bruke. Den er inkludert i nesten alle mobilenheter - det være seg en telefon eller nettbrett - og hvis den bærbare datamaskinen din ikke har den, kan du legge til en rimelig adapter.

Bluetooth-kompatibilitet kommer med utallige trådløse høyttalere, hodetelefoner, lydplanker og A/V-mottakere. Alle apper på smarttelefonen eller nettbrettet fungerer fint med Bluetooth, og det er enkelt å pare Bluetooth-enheter.

Det er ikke nødvendig å koble til et Wi-Fi-nettverk, så Bluetooth kan fungere nesten hvor som helst: på stranden, på et hotellrom, i en bil eller på styret på en sykkel. Rekkevidden er imidlertid begrenset til maksim alt 30 fot.

Hvis du vil legge til ditt nåværende lydsystem, er rimelige Bluetooth-mottakere tilgjengelige.

For lydentusiaster er ulempen med Bluetooth at det vanligvis reduserer lydkvaliteten til en viss grad. Dette er fordi den bruker datakomprimering for å redusere størrelsen på digitale lydstrømmer slik at de passer inn i Bluetooths båndbredde. Standard kodek (kode/dekode) teknologi i Bluetooth kalles SBC. Noen enheter kan imidlertid støtte andre kodeker. For dem er aptX den foretrukne måten å unngå Bluetooth-lydkomprimering.

Hvis både lydspillerenheten og Bluetooth-høyttaleren støtter en bestemt kodek, trenger ikke materiale som er kodet ved hjelp av den kodeken det ekstra laget med datakomprimering lagt til. Så hvis du lytter til en 128 Kbps MP3-fil eller lydstrøm og destinasjonsenheten din godtar MP3, trenger ikke Bluetooth å komprimere filen. Teoretisk sett er resultatet null tap av lydkvalitet. Imidlertid forklarer produsenter at i nesten alle tilfeller blir innkommende lyd omkodet til SBC, aptX eller AAC hvis kildeenheten og destinasjonsenheten er aptX- eller AAC-kompatible.

Er tapet i lydkvalitet merkbart for folk flest? På et lydsystem av høy kvalitet, ja. På en liten trådløs høyttaler, sannsynligvis ikke. Bluetooth-høyttalere som tilbyr AAC- eller aptX-lydkomprimering, som begge anses å overgå standard Bluetooth, vil trolig gi noe bedre resultater. Likevel er det bare enkelte telefoner og nettbrett som er kompatible med disse formatene.

Bluetooth tillater generelt ikke strømming til flere lydsystemer. Det ene unntaket er produkter som kan kjøres i par, med en trådløs høyttaler som spiller venstre kanal og en annen spiller høyre kanal. Noen få av disse, som Bluetooth-høyttalere fra Beats og Jawbone, kan kjøres med monosignaler til hver høyttaler, slik at du kan sette en høyttaler i stua og en annen i et tilstøtende rom. Du er imidlertid fortsatt underlagt Bluetooths rekkeviddebegrensninger.

Bunnlinjen: Hvis du vil ha et flerromshøyttalerarrangement, er ikke Bluetooth ideelt.

Best for å spille av lagrede musikkfiler: DLNA

Image
Image

What We Like

  • Fungerer med mange A/V-enheter, for eksempel Blu-ray-spillere, TV-er og A/V-mottakere.
  • Ingen tap av lydkvalitet.

What We Don't Like

  • Fungerer ikke med Apple-enheter.
  • Kan ikke strømme til flere enheter.
  • Jobber ikke hjemmefra.
  • Fungerer bare med lagrede musikkfiler, ikke strømmetjenester.

DLNA er en nettverksstandard i stedet for en trådløs lydteknologi. Likevel tillater den trådløs avspilling av filer som er lagret på tilkoblede enheter. Den er ikke tilgjengelig på Apple iOS-telefoner og -nettbrett, men den er kompatibel med andre operativsystemer som Android og Windows. På samme måte fungerer DLNA på PC-er, men ikke Mac-er.

Bare noen trådløse høyttalere støtter DLNA, men det er en vanlig funksjon på tradisjonelle A/V-enheter som Blu-ray-spillere, TV-er og A/V-mottakere. DLNA er nyttig hvis du vil streame musikk fra datamaskinen din på et hjemmekinosystem, Blu-ray-spiller eller mobilenhet.

Fordi det er Wi-Fi-basert, fungerer ikke DLNA utenfor rekkevidden til hjemmenettverket ditt. Selv om DLNA ikke reduserer lydkvaliteten, fungerer det ikke med internettradio og strømmetjenester. DLNA leverer lyd til bare én enhet om gangen, så det er ikke nyttig for lyd i hele hjemmet.

Beste proprietære system: Sonos

Image
Image

What We Like

  • Fungerer med alle smarttelefoner, nettbrett eller datamaskiner.
  • Fungerer med flere enheter i flere rom.
  • Ingen tap av lydkvalitet.
  • Tillater stereoparing.

What We Don't Like

  • Kun tilgjengelig i Sonos-lydsystemer.
  • Jobber ikke hjemmefra.

Selv om Sonos' trådløse teknologi er eksklusiv for Sonos, er merket fortsatt en av de mest suksessrike innen trådløs lyd.

Selskapet tilbyr trådløse høyttalere, en lydplanke, trådløse forsterkere og en trådløs adapter som kobles til et eksisterende stereoanlegg. Sonos-appen fungerer med Android- og iOS-smarttelefoner og -nettbrett, Windows- og Mac-datamaskiner og Apple TV.

Sonos-systemet reduserer ikke lydkvaliteten gjennom komprimering. Det fungerer imidlertid over et Wi-Fi-nettverk, så det vil ikke fungere utenfor rekkevidden til det nettverket. Du kan strømme det samme innholdet til alle Sonos-høyttalere i hjemmet eller forskjellig innhold til individuelle høyttalere.

I Sonos-appen kan du få tilgang til mer enn 30 strømmetjenester, inkludert Spotify og Pandora, samt internettradiotjenester som iHeartRadio.

AirPlay for resten av oss: Play-Fi

Image
Image

What We Like

  • Fungerer med alle smarttelefoner, nettbrett eller datamaskiner.
  • Fungerer med flere enheter i flere rom.
  • Ingen tap i lydkvalitet.

What We Don't Like

  • Kompatibel med utvalgte trådløse høyttalere.
  • Jobber ikke hjemmefra.
  • Begrensede strømme alternativer.

Play-Fi markedsføres som en "plattformagnostisk" versjon av AirPlay. Med andre ord, den er ment å fungere med omtrent alt. Kompatible apper er tilgjengelige for Android-, iOS- og Windows-enheter.

I likhet med AirPlay forringer ikke Play-Fi lydkvaliteten. Den kan brukes til å streame lyd fra én eller flere enheter til flere lydsystemer, så det er flott enten du vil spille den samme musikken gjennom hele huset eller til individuelle høyttalere i individuelle rom. Play-Fi opererer via Wi-Fi, så du kan ikke bruke den utenfor rekkevidden til det lokale nettverket.

Det som er bra med Play-Fi er muligheten til å mikse og matche etter hjertens lyst. Så lenge høyttalerne er Play-Fi-kompatible, kan de fungere med hverandre, uansett merke. Du kan finne Play-Fi-høyttalere laget av selskaper som Definitive Technology, Polk, Wren, Phorus og Paradigm, for å nevne noen.

Nyttig for flerromsoppsett: Qualcomm AllPlay

Image
Image

What We Like

  • Fungerer med alle smarttelefoner, nettbrett eller datamaskiner.
  • Fungerer med flere enheter i flere rom.
  • Ingen tap i lydkvalitet.
  • Støtter høyoppløselig lyd.
  • Produkter fra forskjellige produsenter kan fungere sammen.

What We Don't Like

  • Jobber ikke hjemmefra.
  • Noe begrensede strømme alternativer.
  • Begrenset kompatibilitet.

AllPlay er en Wi-Fi-basert teknologi fra brikkeprodusenten Qualcomm. Den kan spille av lyd i så mange som 10 soner eller rom, der hver sone spiller samme eller forskjellig lyd. Volumene kan kontrolleres samtidig eller individuelt.

AllPlay tilbyr tilgang til strømmetjenester som Spotify, iHeartRadio, TuneInRadio, Rhapsody, Napster og mer. Den styres via eksisterende strømmetjenester og apper i stedet for en dedikert app som Sonos. Det gjør det også mulig å bruke produkter fra konkurrerende produsenter sammen, så lenge de har AllPlay.

AllPlay er en tapsfri teknologi som ikke forringer lydkvaliteten. Den støtter de fleste store kodeker, inkludert MP3, ALAC, ACC, FLAC og WAV, og kan håndtere lydfiler med en oppløsning på opptil 24/192. Den støtter også restreaming fra Bluetooth til Wi-Fi. Dette betyr at du kan strømme en mobilenhet via Bluetooth til alle AllPlay-aktiverte høyttalere, som kan videresende den strømmen til alle de andre AllPlay-høyttalerne innenfor rekkevidden til Wi-Fi-nettverket ditt.

Best for hjemmekino: WiSA

Image
Image

What We Like

  • Kompatibel med enheter fra forskjellige merker.
  • Fungerer med flere enheter i flere rom.
  • Høy lydkvalitet.
  • Tillater stereoparing og flerkanals (5.1, 7.1) systemer.

What We Don't Like

  • Krever en separat sender.
  • Jobber ikke hjemmefra.
  • Begrenset tilgjengelighet av kompatible produkter.

WiSA-standarden (Wireless Speaker and Audio Association) ble opprinnelig utviklet for bruk i hjemmekinosystemer og har siden blitt utvidet til å omfatte flerromsapplikasjoner.

Den skiller seg fra de fleste andre teknologiene som er oppført her ved at den ikke er avhengig av et Wi-Fi-nettverk. I stedet bruker du en WiSA-sender til å sende lyd til WiSA-aktiverte høyttalere og lydplanker.

WiSAs teknologi er designet for å tillate overføring av høyoppløselig, ukomprimert lyd på avstander opptil 40 meter, og den kan oppnå synkronisering innen 1 mikrosekund. Den største attraksjonen med WiSA-teknologi er at den tillater ekte 5.1 eller 7.1 surroundlyd fra separate høyttalere. Du kan finne produkter med WiSA fra selskaper som Enclave Audio, Klipsch og Bang & Olufsen.

Best for nesten perfekt synkronisering: AVB (Audio Video Bridging)

Image
Image

What We Like

  • Fungerer med flere enheter i flere rom.
  • Lar forskjellige merker av produkter fungere sammen.
  • Påvirker ikke lydkvaliteten; kompatibel med alle formater.
  • Opnår nesten perfekt (1 µs) synkronisering som tillater stereoparing.
  • Bransjestandard, ikke underlagt kontroll av ett selskap.

What We Don't Like

  • Begrenset tilgjengelighet av kompatible produkter.
  • Jobber ikke hjemmefra.
  • Ikke allment tilgjengelig ennå.

AVB-også kjent som 802.11as-er en IEEE industristandard som lar alle enheter på et nettverk dele en felles klokke, som resynkroniseres omtrent hvert sekund. Lyd- og videopakker er merket med tidsinstruksjoner, som i utgangspunktet sier "Spill av denne datapakken kl. 11:32:43.304652." Synkroniseringen er tenkt å være så nær som man kan komme til å bruke vanlige høyttalerkabler.

Akkurat nå er AVB-funksjonen inkludert i noen få nettverksprodukter, datamaskiner og i noen profesjonelle lydprodukter, men den har ikke brutt seg inn i forbrukerlydmarkedet.

En interessant sidenotat er at AVB ikke nødvendigvis erstatter eksisterende teknologier som AirPlay, Play-Fi eller Sonos. Det kan legges til disse teknologiene uten store problemer.

Andre proprietære Wi-Fi-systemer: Bluesound, Bose, Denon og Samsung

Image
Image

What We Like

  • Tilbyr utvalgte funksjoner som AirPlay og Sonos ikke gjør.
  • Ingen tap av lydkvalitet.

What We Don't Like

  • Ingen interoperabilitet mellom merker.
  • Jobber ikke hjemmefra.

Flere selskaper har kommet ut med proprietære Wi-Fi-baserte trådløse lydsystemer for å konkurrere med Sonos. Til en viss grad fungerer de alle som Sonos ved å tillate full fidelity, digital lyd over Wi-Fi. Kontroll tilbys via Android- og iOS-enheter samt datamaskiner. Selv om disse systemene ennå ikke har fått en stor tilhengerskare, tilbyr noen unike fordeler.

Bluesound-utstyr, tilbudt av samme morselskap som produserer den respekterte NAD-lydelektronikken og PSB-høyttalerlinjene, kan streame høyoppløselige lydfiler og er bygget til en høyere ytelsesstandard enn de fleste trådløse lydprodukter. Den inkluderer også Bluetooth.

Samsung inkluderer Bluetooth i Shape-produktene sine, som gjør det enkelt å koble til en hvilken som helst Bluetooth-kompatibel enhet uten å installere en app. Samsung tilbyr også trådløs Shape-kompatibilitet i et økende antall produkter, inkludert en Blu-ray-spiller og lydplanke.

Anbefalt: