Hva er en kommandolinjetolk?

Innholdsfortegnelse:

Hva er en kommandolinjetolk?
Hva er en kommandolinjetolk?
Anonim

En kommandolinjetolk er et hvilket som helst program som tillater inntasting av kommandoer og deretter utfører disse kommandoene til operativsystemet. Det er bokstavelig t alt en tolk av kommandoer.

I motsetning til et program som har et grafisk brukergrensesnitt (GUI) som knapper og menyer som styres av en mus, godtar en kommandolinjetolk linjer med tekst fra et tastatur som kommandoene og konverterer deretter disse kommandoene til funksjoner som OS forstår.

Image
Image

Andre navn for en kommandolinjetolk

Ethvert kommandolinjetolkprogram blir også ofte referert til som et kommandolinjegrensesnitt. Mindre vanlig kalles det også en CLI, kommandospråktolk, konsollbrukergrensesnitt, kommandoprosessor, skall, kommandolinjeskall eller en kommandotolk.

CLI er også forkortelse for andre teknologitermer som ikke har noe å gjøre med et kommandolinjegrensesnitt, for eksempel anropslinjeidentifikasjon, anropsnivågrensesnitt, cache-line interleaving, slett avbruddsflagg og anropers plasseringsinformasjon.

Hvorfor brukes de?

Hvis en datamaskin kan kontrolleres gjennom brukervennlige applikasjoner som har et grafisk grensesnitt, lurer du kanskje på hvorfor noen i stedet vil skrive inn kommandoer via kommandolinjen. Det er tre hovedgrunner.

Den første er at du kan automatisere kommandoene. Det er mange eksempler vi kan gi, men ett er et skript for å alltid stenge bestemte tjenester eller programmer når brukeren først logger på. Et annet kan brukes til å kopiere filer med lignende format ut av en mappe, slik at du ikke trenger å sile gjennom det selv. Disse tingene kan gjøres raskt og automatisk ved å bruke kommandoer.

En annen fordel med å bruke en CLI er at du kan ha direkte tilgang til funksjonene til operativsystemet. Avanserte brukere foretrekker kanskje den kortfattede og kraftige tilgangen den gir dem.

Enkle og uerfarne brukere vil imidlertid vanligvis ikke bruke et kommandolinjegrensesnitt fordi de definitivt ikke er like enkle å bruke som et grafisk program. De tilgjengelige kommandoene er ikke like åpenbare som et program som har en meny og knapper. Du kan ikke bare åpne en kommandolinjetolk og umiddelbart vite hvordan du bruker den som du kan med en vanlig grafisk applikasjon du kan laste ned.

Kommandolinjetolker er nyttige fordi selv om det kan være et stort antall kommandoer og alternativer for å kontrollere et operativsystem, er det mulig at GUI-programvaren på det OS ganske enkelt ikke er bygd for å bruke disse kommandoene. De lar deg også bruke noen av disse kommandoene mens du ikke trenger å bruke dem alle samtidig, noe som er fordelaktig på systemer som ikke har ressursene til å kjøre et grafisk program.

Ikke alle kommandolinjetolker er like

Når en kommandolinjetolk forstår en spesifikk kommando, gjør den det basert på programmeringsspråket og syntaksen. Dette betyr at en kommando som fungerer i én situasjon, under et bestemt operativsystem og programmeringsspråk, kanskje ikke fungerer på samme måte (eller i det hele tatt) under et annet miljø.

For eksempel kan én plattform bruke kommandoen scannow for å skanne datamaskinen for feil, men et annet program eller operativsystem som ikke har denne funksjonen innebygd, kan gjøre det ingenting. Eller, hvis den har en lignende funksjon, kan det hende kommandolinjetolken bare forstår scan eller scantime, for eksempel.

Syntaks er også viktig, fordi de er så følsomme at enhver feilskriving kan feiltolkes som en helt annen kommando. Programmet kan bruke scannow for å starte en skanning, men hvis du fjerner den siste bokstaven, kan scanno være slik det forstår når det skal stoppe skanningen.

Mer informasjon om kommandolinjetolker

I de fleste Windows-operativsystemer er den primære kommandolinjetolken kommandoprompt. Windows PowerShell er en mer avansert kommandolinjetolk tilgjengelig sammen med kommandoprompt i nyere versjoner av Windows. Windows Terminal inkluderer også kommandolinjeverktøy, men det er ikke tilgjengelig for alle Windows-versjoner.

I Windows XP og Windows 2000 fungerer et spesielt diagnoseverktøy k alt Recovery Console også som en kommandolinjetolk for å utføre ulike feilsøkings- og systemreparasjonsoppgaver.

Kommandolinjegrensesnittet i macOS heter Terminal.

Noen ganger er både en CLI og en GUI inkludert i det samme programmet. Når dette er tilfellet, er det typisk at ett grensesnitt støtter visse funksjoner som er ekskludert i det andre. Det er vanligvis kommandolinjedelen som inkluderer flere funksjoner fordi den gir rå tilgang til applikasjonsfilene og ikke er begrenset av hva programvareutvikleren valgte å inkludere i GUI.

FAQ

    Hva skriver du for å få tilgang til den interaktive Python-tolken fra kommandolinjen?

    På Mac OS eller Linux, skriv inn python på kommandolinjen for å kjøre den interaktive Python-tolken. På Windows åpner du ledeteksten og skriver inn py.

    Hvordan avslutter du Python-tolken fra kommandolinjen?

    Bruk exit()-funksjonen når du vil avslutte den interaktive Python-økten. Alternativt kan du bruke hurtigtasten Ctrl+ Z, og deretter trykke Enter for å gå tilbake til Command Spør i Windows.

    Hva kalles en kommandolinjetolk i Unix-terminologi?

    En kommandolinjetolk i Unix kalles vanligvis et shell.

    Hvordan åpner du Matlab fra en kommandolinjetolk?

    Kjør Matlab fra en ledetekst ved å bruke kommandoen matlab. Hvis du vil åpne Matlab uten splash-skjermen, bruk kommandoen matlab -nosplash. Og for å registrere utgangskoden, bruk kommandoen matlab -wait.

Anbefalt: