Reduserer trådløs Bluetooth-lyd lydkvaliteten?

Innholdsfortegnelse:

Reduserer trådløs Bluetooth-lyd lydkvaliteten?
Reduserer trådløs Bluetooth-lyd lydkvaliteten?
Anonim

Selv om Bluetooth-teknologi tilbyr en vanlig måte å nyte trådløs lyd gjennom høyttalere og hodetelefoner, er det noen som protesterer mot Bluetooth fordi, fra et lydtroskapssynspunkt, er det bedre å velge en av de Wi-Fi-baserte trådløse teknologiene som AirPlay, DLNA, Play-Fi eller Sonos. Selv om denne forståelsen generelt er riktig, er det mer ved å bruke Bluetooth enn man ser.

Litt om Bluetooth

Bluetooth ble ikke opprinnelig laget for lydunderholdning, men for å koble til telefonhodetelefoner og høyttalertelefoner. Den ble også designet med en veldig smal båndbredde, som tvinger den til å bruke datakomprimering på et lydsignal. Selv om dette designet kan være helt greit for telefonsamtaler, er det ikke ideelt for musikkgjengivelse. Ikke bare det, men Bluetooth kan bruke denne komprimeringen på toppen av datakomprimering som kanskje allerede eksisterer, for eksempel fra digitale lydfiler eller kilder strømmet gjennom Internett. Men en viktig ting å huske på er at et Bluetooth-system ikke trenger å bruke denne ekstra komprimeringen.

Image
Image

Her er grunnen: Alle Bluetooth-enheter må støtte Low Complexity Subband Coding. Imidlertid kan Bluetooth-enheter også støtte valgfrie kodeker, som finnes i spesifikasjonen for Bluetooth Advanced Audio Distribution Profile. De valgfrie kodekene som er oppført er: MPEG 1 & 2 Audio, MPEG 3 & 4, ATRAC og aptX. ATRAC er en kodek som hovedsakelig ble brukt i Sony-produkter, spesielt i det digitale opptaksformatet MiniDisc.

Det velkjente MP3-formatet er faktisk MPEG-1 Layer 3, så MP3 er dekket under spesifikasjonen som en valgfri kodek.

Valgfrie kodeker

Den offisielle Bluetooth-standarden, i avsnitt 4.2.2, sier: "Enheten kan også støtte valgfrie kodeker for å maksimere brukervennligheten. Når både SRC og SNK støtter den samme valgfrie kodeken, kan denne kodeken brukes i stedet for obligatorisk kodek."

I dette dokumentet refererer SRC til kildeenheten, og SNK refererer til vasken (eller destinasjonsenheten). Så kilden ville være smarttelefonen, nettbrettet eller datamaskinen din, og vasken ville være Bluetooth-høyttaleren, hodetelefonene eller mottakeren.

Bluetooth legger ikke nødvendigvis til ytterligere datakomprimering til materiale som allerede er komprimert. Hvis både kilde- og synkeenheten støtter kodeken som brukes til å kode det originale lydsignalet, kan lyden overføres og mottas uten endringer. Derfor, hvis du lytter til MP3- eller AAC-filer som du har lagret på smarttelefonen, nettbrettet eller datamaskinen, trenger ikke Bluetooth å forringe lydkvaliteten hvis begge enhetene støtter det formatet.

Denne regelen gjelder også for nettradio og strømmemusikktjenester som er kodet i MP3 eller AAC, som dekker mye av det som er tilgjengelig i dag. Noen musikktjenester eksperimenterer imidlertid med andre formater, for eksempel hvordan Spotify bruker Ogg Vorbis-kodeken.

Men ifølge Bluetooth SIG, organisasjonen som lisensierer Bluetooth, er komprimering fortsatt normen foreløpig. Det er hovedsakelig fordi telefonen må kunne overføre ikke bare musikk, men også ringer og andre anropsrelaterte varsler. Likevel er det ingen grunn til at en produsent ikke kunne bytte fra SBC til MP3- eller AAC-komprimering hvis Bluetooth-mottaksenheten støtter det. Dermed ville varslene ha komprimering brukt, men MP3- eller AAC-filer ville passere uendret.

Hva med aptX?

Kvaliteten på stereolyd gjennom Bluetooth har forbedret seg over tid. Den nåværende aptX-kodeken, som markedsføres som en oppgradering til den pålagte SBC-kodeken, leverer "CD-lignende" lydkvalitet over trådløs Bluetooth. Bare husk at både Bluetooth-kilden og synkeenhetene må støtte aptX-kodeken for å dra nytte av det. Men hvis du spiller MP3- eller AAC-materiale, er det kanskje bedre for produsenten å bruke det naturlige formatet til den originale lydfilen uten ytterligere omkoding gjennom aptX eller SBC.

De fleste Bluetooth-lydprodukter er ikke laget av selskapet hvis ansatte bruker merkevaren deres, men av en original designprodusent du aldri har hørt om. Og Bluetooth-mottakeren som brukes i et lydprodukt, ble sannsynligvis ikke laget av ODM, men av enda en produsent. Jo mer komplekst et digit alt produkt er, og hvis det er flere ingeniører som jobber med det, jo mer sannsynlig er det at ingen vet alt om hva som egentlig foregår inne i enheten. Ett format kan lett omkodes til et annet, og du ville aldri vite det fordi nesten ingen Bluetooth-mottaksenhet vil fortelle deg hva det innkommende formatet er.

CSR, selskapet som eier aptX-kodeken, hevder at det aptX-aktiverte lydsignalet leveres transparent over Bluetooth-koblingen. Selv om aptX er en type komprimering, er det ment å fungere på en måte som ikke påvirker lydkvaliteten i stor grad sammenlignet med andre komprimeringsmetoder. aptX-kodeken bruker en spesiell bitrate-reduksjonsteknikk som replikerer hele frekvensen til lyden samtidig som dataene passer gjennom Bluetooth-"røret" trådløst. Datahastigheten tilsvarer den for en musikk-CD (16-bit/44 kHz), og derfor sidestiller selskapet aptX med "CD-lignende" lyd.

Factors Beyond Codecs

Hvert trinn i lydkjeden påvirker lydutgangen. Kodeker og trådløse standarder må fungere med maskinvare som kanskje eller ikke er konstruert for å levere høykvalitets utdata.

aptX-kodeken kan ikke kompensere for hodetelefoner og høyttalere av lavere kvalitet, lydfiler og kilder med lavere oppløsning, eller de varierende egenskapene til digital-til-analog-omformere som finnes i enheter. Lyttemiljøet må også vurderes. Uansett hvilken troskapsgevinst som oppnås gjennom Bluetooth med aptX, kan skjules av støy, for eksempel apparater som kjører, HVAC-systemet, biltrafikk eller samtaler i nærheten. Med det i tankene kan det være verdt å velge Bluetooth-høyttalere basert på funksjoner og hodetelefoner basert på komfort i stedet for kodekkompatibilitet.

Selv om Bluetooth som ofte implementert forringer lydkvaliteten i varierende grad, trenger det ikke. Det er først og fremst opp til enhetsprodusentene å bruke Bluetooth på en måte som reduserer lydkvaliteten minst – eller helst ikke i det hele tatt. Da må du vurdere at de subtile forskjellene mellom lydkodeker kan være vanskelige å høre, selv på et virkelig godt system. I de fleste situasjoner vil ikke Bluetooth ha en betydelig innvirkning på lydkvaliteten til en lydenhet. Men hvis du noen gang har forbehold og ønsker å eliminere all tvil, kan du alltid nyte musikk ved å koble til kilder med en lydkabel.

Anbefalt: