Hvordan åpne kommandoprompt (Windows 11, 10, 8, 7, etc.)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan åpne kommandoprompt (Windows 11, 10, 8, 7, etc.)
Hvordan åpne kommandoprompt (Windows 11, 10, 8, 7, etc.)
Anonim

What to Know

  • Søk i Start-menyen etter kommandotekst.
  • Alternativt, i Windows 11/10, høyreklikk på Start-knappen og velg Windows Terminal eller Ledetekst.
  • En annen metode som fungerer i alle Windows-versjoner er å utføre cmd-kommandoen fra Kjør-dialogboksen.

Denne artikkelen forklarer hvordan du åpner kommandoprompt, som er et av kommandolinjegrensesnittprogrammene som brukes til å utføre kommandoer i Windows-operativsystemer. Selv om det sannsynligvis ikke er et verktøy de fleste av dere vil bruke regelmessig, kan kommandoprompt virkelig komme til nytte nå og da, kanskje for å feilsøke et spesifikt Windows-problem eller for å automatisere en slags oppgave.

Åpne ledetekst i Windows 11 eller 10

Det er noen måter, men å bruke søkefeltet på oppgavelinjen er en rask metode.

Hvordan du åpner ledeteksten er forskjellig mellom Windows-versjoner. Disse første trinnene gjelder Windows 11 og Windows 10, og lenger ned er instruksjoner for Windows 8 og Windows 8.1, og Windows 7, Windows Vista og Windows XP. Se hvilken versjon av Windows har jeg? hvis du ikke er sikker.

  1. Velg Start-knappen.
  2. Type cmd.
  3. Velg Ledetekst fra listen.

    Image
    Image

Noen populære kommandoprompt-kommandoer du kanskje har hørt om inkluderer ping, netstat, tracert, shutdown og attrib, men det er mange flere. Vi har en fullstendig liste over Windows-kommandoer.

Åpne ledetekst gjennom startmenymappen

En annen måte å åpne kommandoprompt i Windows 10 er å se i Start-meny-mappen:

  1. Velg Start-knappen.
  2. Velg Windows System-mappen fra listen.
  3. Velg Ledetekst fra mappegruppen.

    Image
    Image

Åpne ledetekst ved å bruke Power User Menu

En annen metode er gjennom Power User Menu. Hvis du bruker et tastatur eller en mus, velg Windows Terminal (Windows 11) eller Kommandoprompt (Windows 10) fra menyen som vises etter ved å trykke Win+X eller høyreklikke på Start-knappen.

Image
Image

Du kan se Windows PowerShell- alternativer i Power User-menyen i stedet for ledetekst. I nyere versjoner av Windows 10 har kommandoprompt blitt erstattet av PowerShell, men du kan bytte mellom PowerShell og kommandoprompt fra Power User Menu. Windows Terminal er erstatningen i Windows 11.

Åpne ledetekst i Windows 8 eller 8.1

Du finner kommandoprompt i Windows 8 via appskjermen.

  1. Velg Start-knappen og sveip deretter opp for å vise Apps-skjermen. Du kan oppnå det samme med en mus ved å velge pil ned-ikonet nederst på skjermen.

    Hvis du bruker et tastatur eller en mus, er en veldig rask måte å åpne et ledetekstvindu i Windows 8 gjennom Power User-menyen - bare hold WIN og X tastene ned sammen, eller høyreklikk på Start-knappen, og velg Ledetekst.

    Før oppdateringen av Windows 8.1, kan appskjermen nås fra startskjermen ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen, eller høyreklikke hvor som helst, og deretter velge Alle apper.

  2. Sveip eller rull til høyre på appskjermen for å finne Windows System seksjonsoverskriften.
  3. Velg Ledetekst. Du kan nå utføre den kommandoen du trenger for å kjøre.

    Se vår liste over Windows 8-kommandoer for alle kommandoene som er tilgjengelige via kommandoprompt i Windows 8, inkludert korte beskrivelser og lenker til mer detaljert informasjon hvis vi har det.

Åpne ledetekst i Windows 7, Vista eller XP

I disse versjonene av Windows, er ledeteksten funnet gjennom en mappegruppe i Start-menyen.

  1. Åpne Start-menyen fra nederste venstre hjørne av skjermen.

    I Windows 7 og Windows Vista er det litt raskere å skrive inn kommando i søkefeltet nederst på Start-menyen og deretter velge kommandotekstnår det vises i resultatene.

  2. Gå til Alle programmer > Accessories.
  3. Velg Ledetekst fra listen over programmer.

    Se vår liste over Windows 7-kommandoer og liste over Windows XP-kommandoer hvis du trenger en kommandoreferanse for noen av disse versjonene av Windows.

Andre måter å åpne ledeteksten

Ledetekst i Windows 11 til Windows XP kan også åpnes med en kommando. Dette er spesielt nyttig hvis du liker å bruke Kjør-dialogboksen eller hvis filutforsker har krasjet og Start-menyen er utilgjengelig (og derfor fungerer ikke instruksjonene ovenfor).

For å gjøre dette, skriv inn cmd i kommandolinjegrensesnittet. Dette kan være i Kjør-dialogboksen (WIN+R) eller Task Managers File > Kjør ny oppgavemeny.

Image
Image

Forhøyede kommandoprompter og gamle Windows-versjoner

I versjoner av Windows utgitt før Windows XP, som Windows 98 og Windows 95, eksisterer ikke kommandoprompt. Imidlertid gjør den eldre og svært like MS-DOS-prompten. Dette programmet ligger i Start-menyen og kan åpnes med command kjør-kommandoen.

Noen kommandoer, som sfc-kommandoen som brukes til å reparere Windows-filer, krever at ledeteksten åpnes som administrator før de kan utføres. Du vil vite om dette er tilfelle hvis du får en melding som en av disse etter å ha prøvd å utføre kommandoen:

  • sjekk at du har administrative rettigheter
  • … kommando kan bare utføres fra en forhøyet ledetekst
  • du må være administrator
Image
Image

Se hvordan du åpner en forhøyet kommandoprompt for å få hjelp til å starte kommandoprompt som administrator, en prosess som er litt mer komplisert enn det som er skissert ovenfor.

FAQ

    Hvordan endrer du katalog i ledeteksten?

    Skriv inn kommandoen cd etterfulgt av et mellomrom og navnet på mappen. For eksempel, forutsatt at du for øyeblikket er i brukermappen og ønsker å bytte til mappen Dokumenter, er kommandoen cd Documents. Du kan også skrive inn cdog dra og slipp mappen du vil bytte til, inn i ledeteksten.

    Hvordan åpner du en ledetekst på Mac?

    I stedet for ledetekst bruker Mac-eiere et program som heter Terminal. For å åpne den, velg Launchpad-ikonet i Dock og skriv Terminal i søkefeltet, og velg deretter appen. Alternativt kan du gå inn i Finder og åpne mappen /Applications/Utilities for å finne den.

    Hvordan kopierer/limer du inn i ledeteksten?

    Du kan bruke de samme hurtigtastene du bruker til å kopiere/lime inn i andre programmer- CTRL+C og CTRL+V. På Mac kopierer du teksten i en annen app, går deretter inn i Terminal og velger Edit > Paste.

    Hvordan åpner du ledetekst i en mappe?

    Gå inn i mappen og Shift+Høyreklikk, velg deretter Åpne PowerShell-vinduet her, eller Open i Terminal, for å åpne ledeteksten i en mappe. På Mac høyreklikker du på mappen og velger New Terminal at Folder fra menyen.

    Hvordan navigerer du i ledeteksten?

    Bruk cd-kommandoen for å endre kataloger i ledeteksten. For å få tilgang til en annen stasjon, skriv inn stasjonsbokstaven etterfulgt av en : (C:, D:, etc.). Se innholdet i en mappe ved å bruke dir-kommandoen.

Anbefalt: